/ Foto: Ilustracija
17/08/2021 u 13:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делта сој стигао у Црну Гору

Упозоравали смо јавност на могућност његовог присуства, кажу из ИЈЗ

У Црној Гори потврђено је присуство делта соја, саопштено је данас из Инситута за јавно здравље.

- Након прошлонедјељне посјете експертског тима Института “Роберт Kох” из Берлина, када је спроведена обука особља у ИЈЗЦГ за спровођење секвенцирања генома, прелиминарно је утврђено постојање делта соја коронавируса - наводи се у саопштењу.

Сумња је потврђена по пристизању резултата из Европског центра за превенцију и контролу болести, ком су послати узорци из Црне Горе, у оквиру „Програма помоћи земљама Западног Балкана у секвенцирању генома патогена.

- Очекивали смо детекцију делта соја у Црној Гори већ дужи период и упозоравали јавност на могућност његовог присуства. Такође, наши епидемиолози су указивали на то да ће делта сој апсолутно пратити образац понашања као и у свим земљама у којима је већ неко вријеме присутан. Дакле, да ће постати доминантан јер се врло лако преноси- појашњавају из ИЈЗ.

Делта сој се први пут појавио у Индији у октобру 2020. године, док је у јуну ове године у Великој Британији 90 одсто обољелих било заражено овим сојем.

- Kада је ријеч о региону, делта сој је први пут регистрован у Републици Хрватској 28. јуна, затим у Републици Сјеверној Македонији, потом у Републици Kосово 29. јуна и након тога у Босни и Херцеговини и у Србији 1. јула. 2021. године - наводи се у саопштењу.

Разлика у односу на претходне варијанте корона вируса, јесте у томе што се делта сој много лаксе преноси, па самим тим изазива инфекцију код већег броја људи.

- Једна особа може заразити пет до осам других особа. Оно што је такође важно нагласити, јесте, да делта сој показује нешто већу отпорност према вакцинама у односу на остале сојеве. Зато, користимо прилику да још једном подсјетимо грађане на важност вакцинације, одговорност и поштовање мјера јер само тако можемо заштити себе и друге- закључују из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:46