/ Вакцинација, аутобус
06/06/2021 u 10:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Директор ИЈЗ поручио: Вакцина безбједна и за оне који планирају потомство

Нема доказа да су проблеми с плодношћу нежељено деjство било коjе вакцине, истиче др Игор Галић

Вакцинациjа jе добровољна, а препоручљива за особе коjе су имале потврђену инфекциjу SARS-CoV-2 вирусом, казао је специјалиста епидемиологије др Игор Галић, директор Института за јавно здравље Црне Горе.

image
Игор Галић, фото: Бојана Ћупић

– Имаjући у виду озбиљне здравствене ризике и чињеницу да jе могуће поново се заразити вирусом Ковид-19, савjетуjе се да треба да примите вакцину без обзира на то што сте већ прележали болест. Стручњаци jош не знаjу колико дуго траjе стечени имунитет након прележане болести, иако су случаjеви поновне заразе риjетки. Природни и имунитет стечен вакцинациjом оба представљаjу важан фактор у спрjечавању ширења вируса – рекао је Галић, за „Дан“.

image
Вакцинација једина нада

Игор Галић истиче да још нема довољно података колико траје поствакцинални имунитет.

– Jош нема довољно података колико траjе поствакцинални имунитет, тачниjе имунитет стечен вакцином против Ковид -19, зато што немамо довољно информациjа о ефикасности имунизациjе у реалним условима. На томе предано раде здравствени експерти и jавност ће правовремено бити обавештена о новим подацима и доказима – казао је Галић.

Без заказивања

Сви грађани Црне Горе могу се вакцинисати без заказивања сваког дана од 8 до 20 часова.
Здравствени систем Црне Горе располаже довољним бројем вакцина против коронавируса, тако да је пријава за вакцинацију неопходна само у случају патронажне посјете.
Појединци који због општег здравственог стања нијесу у могућности да посјете вакцинални пункт у својој општини могу позвати број 1717 како би им на кућну адресу стигла патронажна екипа. Вакцинација је могућа и у мобилним вакциналним пунктовима.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе каже да је сигурно да вакцину приме особе које планирају да у скорије вријеме имају дијете.

– Особе коjе планираjу потомство сада или у будућности могу примити Ковид-19 вакцину када им jе доступна.
На основу онога што тренутно знамо, стручњаци вјеруjу да су Ковид -19 вакцине безбjедне за особе коjе желе да се остваре као родитељи. Нема доказа да су проблеми с плодношћу нежељено деjство било коjе вакцине – истиче Игор Галић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:07