/ Илир Харасани
03/08/2021 u 09:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Управе за инспекцијске послове указује: Недостаје више од 80 инспектора

Инспекције су од почетка године обавиле 39.131 контролу, утврдиле 5.337 неправилности, те изрекли 2.830 прекршаjних налога у износу од 1.098.260 еура, каже Харасани за "Дан"

Инспектори Управе за инспекцијске послове од почетка године до данас обавили су 39.131 контролу, утврдили 5.337 неправилности, те изрекли 2.830 прекршаjних налога у износу од 1.098.260 еура, саопштио је за "Дан" директор те институције Илир Харасани који истиче да им тренутно недостаје више од 80 инспектора. Он наводи да је такође покренуто 213 захтjева за покретање прекршаjног поступка и поднесено 32 кривичне приjаве.

– Морамо имати у виду да jе рад привредног сектора, а тако и наш рад у протеклом времену, обиљежен пандемиjом вируса корона. Стога су се наше активности примарно заснивале на контроли поштовања епидемиолошких мjера, а поред тога, обављали смо и редовне активности, нарочито када jе у питању сузбиjање сиве економиjе – наводи Харасани.

Одговарајући на питање са коjим наjвећим проблемима се суочавају и како их превазилазе, Харасани наводи како инспектори с посебном пажњом прате поштовање епидемиолошких мjера, па у овим контролама инспектори наилазе на прекршиоце коjи понављаjу прекршаjе и поред тога што им инспектори изричу сваки пут оштре казне.

– Међутим, инспектори под jош већом пажњом држе такве објекте надзора, како би их, кроз интензивниjи надзор, приморали да послуjу у складу са законом. Имали смо таквих случаjева на приморjу, гдjе смо поред казни били принуђени да забранимо рад угоститељским обjектима на одређени период, како би заиста угоститељи схватили да сви мораjу пословати под jеднаким условима – у законским оквирима и у складу са епидемиолошким мjерама коjе су на снази. Подвлачим да наш циљ ниjе блокирати привреду, већ постизање одговорног пословања привредника, jер само стварањем услова за лоjалну конкуренциjу може доћи до привредног напретка и бољег стандарда свих грађана – каже Харасани.

Он истиче како се, и поред добре организациjе рада са постоjећим броjем инспектора, њихов броj мора повећати ради jош ефектниjих резултата рада на терену.

– Наиме, у постоjећоj систематизациjи има упражњених мjеста с обзиром на то да jе jедан броj инспектора пензионисан, а да у поjединим инспекциjама фали тог кадра, па jе и планирано повећање броjа инспектора. Тренутно упражњених мjеста има нешто више од 80, укључуjући све категориjе инспектора – рекао је Харасани.

Није било злоупотреба положаја

На питање да ли су открили случаjеве утицаjа на инспекторе, те шта се ради у тим случаjевима, Харасани наводи да се са тим проблемом нису суочавали.

– У мом мандату ниjе било притужби на рад инспектора, а да их jе било, сигурно бисмо детаљно испитали евентуалну одговорност злоупотребе службеног положаjа кроз покретање дисциплинског поступка – каже он.

Што се тиче туристичке сезоне, он је навео да су од почетка појачаног надзора обавили 3.000 контрола, те да се у већини случаjева дjеловало превентивно, а да jе за веће прекршаjе изречено 1.040 прекршаjних налога у вриjедности од 300.000 еура. Указао је на то да, осим контроле поштовања епидемиолошких мjера коjе су за нас кључне jер од њих зависи и опоравак наше економиjе, значаjну пажњу посвећуjу сузбиjању поjаве сиве економиjе.

– Досад су се углавном неправилности односиле на непосjедовање одобрења за рад, рад неприjављених лица на обавезно осигурање и непосjедовање санитарних књижица за запослене. Примjера ради, само протекле недjеље кажњено је осам странаца коjи су обављали привредну дjелатност без потребне дозволе за рад, односно "на црно". Раниjих година они су често пролазили некажњено, а сада се, у сарадњи са судовима за прекршаjе, наплата казне врши на лицу мjеста, привођењем прекршиоца у суд за прекршаjе – истиче Харасани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:32