/ - Патријарх Порфирије
27/06/2022 u 23:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Direktori škola reagovali na objavu patrijarha Porfirija: "Poštujem parijarha, ali su ovo teške riječi"

Nevjerica i iznenađenje. To su prve reakcije više direktora škola koje su novinari pitali da prokomentarišu objavu patrijarha SPC Porfirija

Nevjerica i iznenađenje. To su prve reakcije više direktora škola koje su novinari pitali da prokomentarišu objavu patrijarha SPC Porfirija, koji je na svojim profilima na društvenim mrežama napisao da je „veoma razočaran“ informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svjesno obeshrabruju i čak sprečavaju učenike i roditelje da se opredijele za vjersku nastavu, piše portal Danas.rs.

Patrijarh Porfirije: Razočaran sam informacijom da direktori škola u Srbiјi obeshrabruјu učenike da se opredjele za Vjersku nastavu

I oni koji su pristali pod imenom i prezimenom da govore za medije i oni koji su molili da ih novinari ne pominju kažu da nikad nisu čuli da njihove kolege na bilo koji način utiču na učenike da biraju vjersku nastavu ili građansko vaspitanje, te da direktori i nemaju takvu moć.

Neprijatno su iznenađeni patrijarhovim riječima da će se „posavjetovati sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava da li da javno objave imena direktora i škola koje na takav način diskriminišu sopstvene učenike“.

Da li to patrijarh najavljuje spiskove nepodobnih direktora škola, odakle mu informacije da se u školama tako nešto događa i da li iza svega stoje pojedinci koji se bore za svoj status pa patrijarhu prenose netačne i nepotpune informacije, samo su neka od pitanja koja se nameću.

-Poštujem parijarha, ali su ovo teške riječi. U životu nisam ni čuo, ni vidio da neki direktor utiče na učenike da ne pohađaju vjersku nastavu, tim prije što se djeca pri upisu u srednju školu opredjeljuju za vjersku nastavu ili građansko vaspitanje i imaju pravo samo jednom do kraja školovanja da promijene svoj izbor-kategoričan je Dejan Nedić, predsjednik Skupštine Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu.

Za njega su patrijarhove tvrdnje koje je iznio u objavama na društvenim mrežama – neočekivane. Nedić kaže da bi naša crkva prevashodno trebalo da se pozabavi statusom vjeroučitelja koji i dalje u školama rade na određeno vrijeme.

-Ja sam 16 godina direktor i vjeroučitelj u mojoj školi 16 godina radi na određeno i svakog 1. septembra potpisuje ugovor koji mu traje do 31. avgusta. Zaista ni u kuloarima nisam čuo da neki direktor utiče na đake i za mene je ovo veliko iznenađenje- navodi Nedić.

I direktor Trinaeste beogradske gimnazije Bojan Vučković nema saznanja o pritiscima da se bira građansko vaspitanje umjesto vjeronauke.

-Nikad nisam čuo da se tako nešto desilo, a ako je i bilo, to su pojednačni slučajevi koji su poprimili velike dimenzije. Ne vjerujem da neko organizovano sprovodi kampanju da djeca ne idu na vjersku nastavu. U Srbiji ima oko 2.000 direktora i možda je neko nekim okupljenim đacima rekao nešto neformalno, ali ne vjerujem da bi se bilo ko usudio da utiče na učenike. Treba imati na umu i da se učenici nekad opredjeljuju i po tome koji nastavnik im više prija, a ne samo po tome da li su vjerujući ili ih interesuje religija”-kaže Vučković.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:32