SA SASTANKA / - FOTO: LGBT FORUM PROGRES
07/09/2024 u 12:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Diskutovali o izazovima s kojima se LGBTI zajednica suočava u Crnoj Gori

Ministar pravde (MP) Bojan Božović sastao se juče sa predsjednicama nevladinih organizacija LGBT Forum Progres Bojanom Jokić i Socijalnog Centra Milicom Špajak a u cilju produbljivanja dijaloga i saradnje između državnih institucija i civilnog sektora, posebno u kontekstu zaštite prava LGBTI osoba.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz LGBT Foruma “Progres” razmatrana su važna pitanja za crnogorsku zajednicu, uključujući zakonsku regulativu koja se odnosi na LGBTI prava i mogućnosti za unapređenje primjene postojećih zakona.

U saopštenju se navodi da su učesnici diskutovali o izazovima s kojima se LGBTI zajednica suočava u Crnoj Gori, posebno u pogledu pravne zaštite i jednakog pristupa pravdi.

- Istaknuto je da postoji potreba za daljim radom na jačanju institucionalne podrške i efikasnijem sprovođenju zakonskih mehanizama, kako bi se obezbijedilo potpuno ostvarenje prava LGBTI osoba u skladu sa evropskim standardima - naveli su iz Progresa.

Jedna od ključnih tema, kako dodaju, bila je i uloga Ministarstva pravde u sprovođenju nacionalnih strateških dokumenata koji se odnose na LGBTI zajednicu, kao i razvoj novih inicijativa koje će dodatno unaprijediti pravni i društveni položaj ove populacije.

- Naglašena je potreba za kontinuiranim radom na osnaživanju dijaloga između državnih institucija i nevladinih organizacija, s ciljem stvaranja stabilnog i inkluzivnog okvira za unapređenje ljudskih prava - dodaju iz Progresa.

Navodi se da su predstavnice LGBT Forum Progresa i Socijalnog Centra posebno  pohvalile spremnost ministra Božovića za otvoren i konstruktivan dijalog sa civilnim sektorom.

- Takav pristup omogućava direktniji uticaj na politike i zakonske promjene koje se tiču LGBTI zajednice, te doprinosi većoj transparentnosti i odgovornosti u radu državnih institucija. Ova otvorenost za saradnju ima i poseban značaj za LGBTI zajednicu, koja se često suočava s preprekama u pristupu pravdi i nedovoljnom podrškom sistema - poručuju iz LGBT Forum Progres.

CEDEM najavljuje nove inicijative za jačanje demokratskih procesa u Crnoj Gori

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 12:11