фото: ПР центар / - фото: ПР центар
03/11/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Добро управљање имовином општина императив

Ситуација са пандемијом коронавируса, како је истакао, представља значајан изазов за стабилност јавних финансија на локалном нивоу

Негативан утицај пандемије коронавируса на локалне приходе имао је и негативан утицај на управљање непокретном имовином општина, а суочавајући се са изазовима, локалне самоуправе морају одредити приоритете и прилагодити пословање ванредним околности како би пружиле квалитетне услуге грађанима.

То је саопштено на отварању ЕУРОСАИ ТФМА семинара “Управљање непокретностима у власништву општина“ и петог годишњег састанка ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина, који су организовали Државна ревизорска институција (ДРИ) Црне Горе и Национална канцеларија за ревизију Литваније.

Предсједник Сената ДРИ Црне Горе, др Милан Дабовић, указао је да без добре евиденције нефинансијске имовине, нема адекватног обрачуна амортизације и исказивања буџетског резултата.

 - Свакако, имовина представља основ за успостављања концепта стварних трошкова, који су полазна основа за програмско буџетирање, које представља будућност моделирања јавних финасија како на централном тако и на локалном нивоу - казао је Дабовић.

Ситуација са пандемијом коронавируса, како је истакао, представља значајан изазов за стабилност јавних финансија на локалном нивоу.

 - Код већине земаља, владе су усвојиле мјере за ублажавање негативних утицаја пандемије вируса ковид 19, које су између осталог имале утицај на буџете локалних самоуправа.  Буџети локалних самоуправа су знатно суочени са смањењем буџетских прихода, прихода од пореза на доходак грађана и имовину, као и са одлагањем планираних инфраструктурних инвестиција - указао је Дабовић.

Негативан утицај пандемије на локалне приходе имао је, како је додао, негативан утицај и на управљање непокретном имовином локалних самоуправа.

 - Суочавајући се са изазовима, локалне самоуправе су приморане да прилагођавају своје пословање ванредним околности како би пружиле квалитетне услуге грађанима. Улагања у постојећу и нову инфраструктуру локалних самоуправа је ограничено, тако да локалне самоуправе морају одредити своје приоритете како би обезбиједиле бољи квалитет услуга и живота грађана. Добро управљање имовином императив је времена у којем живимо - поручио је Дабовић.

Рекао је да сви постају све више свјесни ограничености ресурса на којима се гради еконимија, тако да њихова рационална употреба мора бити адекватно рационализована како у реалном тако и јавном сектору.

 - С тим у вези, кључну улогу у доба пандемије имају врховне ревизорске институције, које свој рад треба да фокусирају на контроли управљања средствима намијењених за сузбијање пандемије, као и контроли квалитета пружања услуга грађанима током пандемије. Њихов задатак је да испитају управљање и употребу ресурса, као и да осигурају да се средствима и имовином општина и у доба пандемије управља законито, економично, ефикасно, ефективно и транспарентно - казао је Дабовић.

Генерални ревизор Национална канцеларије за ревизију Литваније, Миндаугас Мацијаускас, позвао је све да се окрену и концентришу на тему управљања имовином у власништву општина из нове перспективе и указао да су се током пандемије, све општине, не само у Европи него и глобално суочиле са истим изазовима у управљању непокретностима.

 - Суочиле су се са падом прихода, новим неопходним трошковима за непокретности и њихове потребе, радом од куће и услугама које се пружају на даљину. Као резултат тога, пејзаж некретнина се мијења и општине треба поново да поставе приоритете у области инвестиција у инфраструктуру, коришћење непокретности заједно са новим начинима за пружање јавних сервиса - истакао је Мацијаускас.

Предсједник Скупштинског одбора за економију, финансије и буџет, Владимир Јоковић, казао је да је ДРИ, као врховни орган државне ревизије у Црној Гори, један од најзначајнијих партнера Скупштине и њених радних тијела у вршењу контролне и надзорне улоге Скупштине Црне Горе.

-  Како Скупштина највећи дио сарадње са ДРИ остварује преко Одбора за економију, финансије и буџет ова два субјекта у протеклом вишегодишњом периоду константно су унапређивала сарадњу. ДРИ је препозната као активни учесник у многим међународним активностима Црне Горе, и ту мислим на учешће у преговорима са Европском унијом, посебно Поглавље 32. Цијеним да ће данашња конференција, која се односи на управљање непокретностима општина, што је један од важних сегмената квалитетног функционисања локалних самоуправа и државе у цјелини, допринијети бољем разумијевању изазова са којима се општине суочавају и начина на који треба управљати овим важним локалним ресурсима -  рекао је Јоковић.

Градоначелник Главног града, Иван Вуковић, указао је да је сама улога коју имају општине, а која се тиче управљања непокретностима постала посебно битна у вријеме пандемије, која је веома утицала на социјални статус, здравље становништва и уопште на економију.

 - Оваква ситуација захтјева имплементацију мјера на локалном нивоу, а циљ је да се пружи подршка економији и грађанима, како би превазишли проблеме које је донијела пандемија коронавируса и како бисмо на прави начин одговорили на изазове -  рекао је Вуковић.

Црногорске општине су, како је рекао, показале јединствени начин да се пружи подршка јачању економије на начин што су имплементирале различите политике и пакет економских мјера који се односио на смањење пореза и накнада везано за коришћење општинског земљишта.

 - Међутим, сами изазови са којима се данас суочавамо су већи због недоговорности Владе Црне Горе која се односи на одређени број општина. У исто вријеме охрабрујуће је да је Заједница Општина Црне Горе заједно са УНДП-ом почела развој софтвера за управљање приходом општина, што ће резултирати побољшањем рада и ефикасности општина -  казао је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:37