Андријанич и Срзентић / - МЈУ
05/11/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Договорена сарадња на пољу дигиталне трансформације и сајбер сигурности између Црне Горе и Словеније

Договорена jе будућа сарадња између два министарства посебно у диjелу размjене добрих приступа у вођењу дигиталне трансформациjе друштва и оснаживања капацитета службеника кроз програме „Inovation fellows” и Дигиталне академиjе, као и инкорпорирању добрих пракси из приватног сектора

Договорена будућа сарадња на пољу дигиталне траснформациjе и саjбер сигурности Црне Горе и Словениjе, саопштили су из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија,

– Приниципи инклузиjе рањивих група и jеднакости, размjена добрих приступа и пракси, као и оснаживање капацитета службеника основ су за квалитетно вођење процеса дигиталне трансформациjе, а на том пољу постоjи значаjан простор за унапређење сарадње између Црне Горе и Словениjе, оциjењено на састанку министарке jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамаре Срзентић са министром за дигиталну трансформациjу у Влади Републике Словениjе Марком Борисом Андриjаничем.

Договорена jе будућа сарадња између два министарства посебно у диjелу размjене добрих приступа у вођењу дигиталне трансформациjе друштва и оснаживања капацитета службеника кроз програме „Inovation fellows” и Дигиталне академиjе, као и инкорпорирању добрих пракси из приватног сектора.

Срзентић jе представила кључне проjекте Министартсва и то Дигиталну академиjу, Монтенегро Дигитал, платформу Искористи прилике, као и програм Сарадници у иновациjама. Такође, саговорника jе упознала да Црна Гора ради на стратешком оквиру дигиталне трансформациjе, као и са сетом мjера за привлачење дигиталних номада и страних ИЦТ инвестициjа у Црну Гору.

Министар Андриjанич представио jе визиjу новооснованог Министарства за дигиталну трансформациjу у Влади Републике Словениjе и истакао да jе његова улога да координираjу и управљаjу процесом дигиталне трансформациjе хоризонтално и у свим областима од е-здравља до е-управе. Упознао jе саговорницу са планом од 40 кључних краткорочних мjера усмjерених на брже ефекте дигиталне трансформациjе друштва. Уз то, осврнуо се на стратешке развоjне планове Словениjе у овоj области, и то креирање подстицаjних мjера за младе таленате и професионалце из области ИЦТ, увођење дигитал амбасадора у свим државама, привлачење ИЦТ инвестициjа и развоj вjештачке интелигенциjе.

Министри су сагласни да су принципи инклузиjе рањивих група, jеднакости и социjалног слушања основ за квалитетно вођење процеса дигиталне трансформациjе, те оциjенили да постоjи значаjан простор за сарадњу два министарства у предстоjећем периоду.

Као кључне тачке будуће сарадње препозната jе размjена искуства у успостављању Дигиталне академиjе, програма Сарадници у иновациjама, сарадња у цилjу подстицања специjализованог кадра из ИЦТ области, те размjена искуства у имплементациjи мjера за бржу дигиталну трансформациjу коjе воде два министарства.

Током званичне посjете Словениjи министарка Срзентић састала се и са директором Уреда за информациону безбjедност Урошем Светом.

Министарка jе нагласила да без развиjене информационе и саjбер безбjедности не може бити риjечи о дигиталноj трансформациjи друштва.

На састанку jе представљен црногорски модел организациjе вођења политика у области саjбер безбjедности, као и будући планови развоjа у овоj области.

Свето jе представио систем саjбер безбjедности Републике Словениjе, те указао на важност сарадње државе и приватног сектора у циљу сузбиjања саjбер напада и стварања безбjедног окружења за дjеловање свих друштвених актера. Уз то, изразио jе пуну спремност за сарадњом са Црном Гором.

Саговорници су оциjенили да jе за борбу против саjбер напада неопходна регионална и међународна сарадња, као и стварање подстицаjних услова за професионализациjу кадрова у тоj области.

Договорено jе да у предстоjећем периоду створе формалне предуслове да тимови Црне Горе и Републике Словениjе сарађуjу на практичном нивоу.

Током боравка у Словениjи министарка Срзентић састала се и са предсjедником словеначке дигиталне коалициjе Игорем Зорком, са коjим jе разговарала на тему сараднjе приватног и државног сектора. Он jе током састанка представио словеначки модел сарадње приватног и jавног сектора у вођењу дигиталне трансформациjе, указао на искуства и научене лекциjе из претходног периода коjе могу бити корисне Црноj Гори.

Током састанка, било jе риjечи о конкретним проjектима и добрим примjерима како ефикасно водити дигиталну трансформациjу у државама са малим броjем становника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:04