Тамара Срзентић / - фото: ПР центар
03/05/2022 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Новинари у Црној Гори да слободно говоре и отварају дебате од друштвеног значаја

Сзентић истиче, да њу лично, као и колеге из медијског сектора, оптерећује и забрињава велики број напада на новинаре и новинарке и имовину новинара, који су бројчано кулминирали у 2021. години

Слободни медији говоре у име свих грађана, зато све новинарке и новинари у Црној Гори треба да буду охрабрени да слободно говоре и да отварају јавне дебате од друштвеног значаја, да раде у безбједном окружењу и на уређеном тржишту, а све владе да раде више како би им то омогућиле, оцијенила је бивша министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић.

Она је казала да је 42. Влада затекла медијско тржиште исцрпљено од дугогодишње кризе која је погодила тај сектор и високо поларизовану сцену.

- Зато смо у претходном периоду напоре фокусирали на рјешавање лошег социо-економског положаја новинара/ки и усмјерили подршку и помоћ како би се омогућила одрживост медија, сачувала радна мјеста, повећао медијски плурализам и унаприједила медијска сцена кроз разне активности. Такође, спровели смо јако амбициозан процес израде прве Медијске стратегије и измјене сета три медијска закона који треба да уреде сцену - написала је Срзентић на Твитеру.

Она је навела да је Министарство слушало потребе грађана, да су превазишли гапове који су обиљежили раније процесе, укључили представнике грађана у све важне процесе које су водили.

- У години и по дана за нама израдили смо Нацрт прве медијске стратегије у Црној Гори; кроз Фонд за подстицање плурализма и разноврсности медија подржано 36 пројеката и три механизма саморегулације; у завршној фази су измјене три медијска закона; помоћ у виду преузимања обавеза ка РДЦ-у за 34 комерцијална радио и ТВ емитера, у износу од 400 хиљада еур у ‘22. Три јавна конкурса у ‘21/22, кроз које се/ће се медијима расподијелило/расподијелити укупно 462 хиљада еура за производњу садржаја од јавног интереса, који ће подићи свијест о штетним утицајима говора мржње,лажних вијести и смањити штетне економске посљедице изазване ковид 19 - навела је Срзентић.

Истиче, да њу лично, као и колеге из медијског сектора, оптерећује и забрињава велики број напада на новинаре и новинарке и имовину новинара, који су бројчано кулминирали у 2021. години.

- Надам се да вас ипак мало охрабрује брже рекције полиције и тужилаштва на откривању нападача, као и недавне промјене Кривичног законика које предвиђају строжије казне и шаљу поруку да ће ометања новинара у раду бити строго санкционисани.

Новој министарки културе и медија у Влади Црне Горе, Маши Влаовић, желим да пожелим пуно среће у даљем раду, охрабрује ме што је експозеом премијера Дритана Абазовића планиран наставак процеса измјене медијских закона.

Све ово су разлози због којих вјерујем да сте данашњи дан 3. мај Свјетски дан слободе медија, дочекали у бољим условима него ранијих година - закључила је Срзентић на Твитеру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:26