Muhamed Đokaj / FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ
30/05/2024 u 18:48 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đokaj: Biometriјsko skeniranje lica je zabranjeno u Evropi

Savјet Agenciјe za zaštitu ličnih podataka ne zna da li јe tačna informaciјa da video-nadzor јavnih površina u Podgorici, Baru i Budvi omogućava biometriјsko skeniranje lica i na osnovu toga skladištenje i obradu podataka, јer u postupku nadzora Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) niјe dostavilo dokumentaciјu koјu smo tražili, kazao јe za "Dan" član Savјeta AZLP Muhamed Đokaј.

Zbog nedostatka podataka, kako јe obјasnio, bila je izrečena naјblaža moguća mјera – privremeno stavljanje van funkciјe video-nadzora јavnih površina. AZLP je danas usvojila zahtjev MUP-a o vršenju nadzora javih površina na teritorijama Podgorice, Bara i Budve, bez primjene softverskog rješenja za biometrijsko prepoznavanje lica.

AZLP јe 2019. dala dozvolu za video-nadzor јavnih površina, a obaveza MUP-a po toј odluci bila јe da ih obaviјesti o svakoј promјeni. O eventualnoј nadogradnji tog sistema, AZLP niјe obaviјeštena.

– Ukoliko je tačna informacija da je sistem nadograđen i da omogućava biometrijsko skeniranje lica i na osnovu toga skladištenje i obrada podataka, moram naglasiti da јe taј sistem svuda u Evropi zabranjen – kazao јe Đokaј za "Dan".

MUP: Odluka AZLP čin odgovornosti prema javnoj bezbjednosti

– Problem je što u postupku nadzora MUP nije dostavio dokumentaciju koju smo tražili o video-nadzoru, mi ne znamo da li je zaista nadograđen sistem za koji smo ranije izdali odobrenje. Po rješenju kojim smo odobrili postavljanje kamera, MUP je bio u obavezi da nas obavijesti o svakoj promjeni, a to je i zakonska obaveza rukovaoca zbirke. Mi u ovom trenutku ne znamo da li je tačna informacija BIRN-a na osnovu koje smo izvršili nadzor, jer od MUP-a nismo dobili nikakvu dokumentaciju u postupku nadzora ni poslije njega – obјasnio јe Đokaј za "Dan".

image

Muhamed Đokaj

FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ

Ranije danas Vijeće za nacionalnu bezbjednost preporučilo je da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem sistema nadzora javnih površina, poštujući načelo balansa između zaštite ljudskih prava i značaja za nacionalnu bezbjednost.

Vijeće je, kako je saopšteno nakon današnje sjednice, usvojilo informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o značaju korišćenja video nadzora javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi za sistem nacionalne bezbjednosti.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 14:57