Дом здравља Подгорица добио дигитални мамограф / - ФОТО: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА.
17/02/2022 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дом здравља Подгорица добио дигитални мамограф

Увођење нових дигиталних технологија је, истиче, апсолутни бенефит за грађане Црне Горе, као и за здравствене раднике који раде на тим апаратима – због смањеног зрачења, брзог и вјеродостојног очитавања снимака

Данас је Дому здравља Подгорица уручена вриједна донација – дигитални мамограф. Донацију су примили министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и директор Дома здравља Подгорица Данило Јокић. Они су истакли да се хуманим гестом донатора унапређује здравствена услуга, а све у користи здравља грађана.

- Задовољство ми је да обавијестим црногорску јавност да је,након набавке новог дигиталног рентген апарата, Дом здравља Подгорица кроз вриједну донацију, сада добио и најсавременији дигитални мамограф, који ће бити од непороцјењивог значаја у превенцијии раном откривању карцинома дојке, једне од најчешћих малигних болести у женској популацији. И ова донација обезбијеђена је захваљујући хуманости и одговорности компанија, које су схватиле колико за цјелокупну популацију важно улагање у здравствени систем, на чему им се и овом приликом неизмјерно захваљујем - казала је Боровинић Бојовић.

image

ДИГИТАЛНИ АПАРАТ

- ФОТО: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА.

Она је истакла да овај апарат, вриједан преко 150 хиљада еура, даје изузетан квалитет слике и има високе перформансе, може да се користи за 3Д снимање, 2Д скрининг и дијагостичке прегледе и као такав један је од најнапреднијих мамографских система на тржишту.

Дигитални мамограф обезбјеђује тродимензионално снимање ниском дозом зрачења, а добијени снимци повећавају поузданост дијагнозе.

Посебна предност у односу на друге апарате је што се елиминише могућност превида у проблематичним регијама, снимање је много комфорније и самим тим са мање траума и непријатности за пацијенткиње.

- Познато је да је до сада нашим пацијенткињама дигитални мамограф био доступан само у Клиничком центру Црне Горе, а да је класични мамограф, које посједује Дом здравља Подгорица, дотрајао, са великом дозом зрачења и непоуздан. Ми смо акценат ставили на превенцију и рано откривање болести, покренули смо поново три скрининг програма за рано откривање карцинома дојке, грлића материце и дебелог цријева, који су били потпуно обустављени. За квалитетно спровођење тих програма неопходна је савремена, прецизна и поуздана дијагностичка опрема. Набавком сваремених дијагностичких апарата, настављамо са техничко технолошким осавремењавањем здравствених установа, с крајњим циљем да унаприједимо здравље и животе наших грађана - истакла је Боровинић Бојовић.

Она је казала да још једном упућује велику захвалност нашим донаторима, који овако хуманим и несебичним гестовима помажу да заједно унаприједимо здравствени систем за добробит наших грађана.

Директор Дома здравља Подгорица, Данило Јокић је казао да пуштање у рад дигиталног мамографа и дигиталног рендген апарата од прије неки мјесец, говори да Дом здравља Подгорица, да менаџмент ДЗ Подгорица и Министарство здравља брину максимално о грађанима и заштити здравља грађана Главног града.

- Морам да кажем, да смо прије неки мјесец замијенили стари аналогни рендген апарат новим дигиталним апаратом, данас пуштамо у рад дигитални мамограф, којих постоје само два у Црној Гори, сада у Дому здравља и у Клиничком центру – што ће дати бенефите не само за грађане Главног града, него размишљамо и за грађане Црне Горе - казао је директор ДЗ Подгорица.

Увођење нових дигиталних технологија је, истиче, апсолутни бенефит за грађане Црне Горе, као и за здравствене раднике који раде на тим апаратима – због смањеног зрачења, брзог и вјеродостојног очитавања снимака.

Он је саопштио да су сталном контакту са грудним хирурзима, рачунајући “да ћемо временом ићи у формирање комплетног тима који ће радити још један дио дијагностичких процедура за наше пацијенте који имају проблеме са болестима дојки”.

- Морам, такође, као и министарка, да се захвалим нашим донаторима, који чак желе да остану анонимни, који су дали пуни допринос развоју здравственог система у задњих годину дана, и вјерујем ода ће та сарадња да се настави, да ће увијек бити у корист и за бенефите Црне Горе - закључио је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:38