Демократска партија социјалиста / - фото: ДПС
20/07/2021 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС Комисиjа за здравство: Понављане грешке здравствених власти на штету грађана Црне Горе

Тако jе, истичу, у региону наjвећа четрнаестодневна инциденциjа нових случаjева инфекциjе коронавирусом на 100 хиљада становника регистрована у Црноj Гори

У Црноj Гори jе, у посљедња 24 сата, регистровано 65 нових случаjева инфекциjе, од чега скоро jедна трећина у Будви (20 нових случаjева), саопштено jе данас из Комисиjе за здравство Демократске партиjе социjалиста. То jе, истичу, наjвећи броj новообољелих у jедном дану jош од 26. маjа, што говори о узлазном тренду оболиjевања.

– Током двиjе седмице броj активних случаjева у Котору jе повећан три пута (са 13 на 41) као и у Будви (са 36 на 102). У истом периоду jе броj активних случаjева у Херцег Новом увећан пет пута (са 7 на 32). Тренутно се у пет општина (Будва, Котор, Херцег Нови, Бар и Тиват) налази половина тренутно активних свих случаjева у Црноj Гори. Истовремено, процес вакцинациjе jе далеко испод планова Министарства здравља и вакцинисано jе само 23,6 одсто грађана наше државе. Далеко смо од наjављених 35 одсто колико су премиjер Здравко Кривокапић и министарка Jелена Боровинић Боjовић обећавали да ће бити вакцинисано до средине jуна – наводе из ДПС Комисиjе за здравство.

Додаjу да нас званичници Министарства здравља и Института за jавно здравље упорно увjераваjу да jе епидемиjска ситуациjа под контролом.

– Сjећамо се њихових сличних изjава из jануара 2021, а убрзо jе Црна Гора била међу првим земљама у свиjету по оболиjевању и умирању од ЦОВИД 19 инфекциjе. Апели стручне jавности ниjесу допирали до министарке здравља, границе су остале отворене до избора у Никшићу, британски соj jе несметано харао Црном Гором. Сада се у нашем окружењу шири jош опасниjи делта соj, одговорне владе у своjим земљама заоштраваjу мjере а у Црноj Гори се и не ради тестирање на нови соj. Зато не изненађуjу подаци коjи говоре да епидемиjска ситуациjа постепено измиче контроли – наглашаваjу у ДПС Комисиjи за здравство.

Тако jе, истичу, у региону наjвећа четрнаестодневна инциденциjа нових случаjева инфекциjе коронавирусом на 100 хиљада становника регистрована у Црноj Гори, на другом мjесту jе Словениjа, а на трећем Хрватска.

– У Црноj Гори jе регистровано 49 заражених на 100 хиљада становника у посљедњих 14 дана, Словениjи 36, Хрватскоj 32, Србиjи 24, Сjеверноj Македониjи девет, Босни и Херцеговини седам, на Косову шест и Албаниjи пет. Jош смо далеко од оних црних броjки из марта и априла али трендови су врло лоши. Званичници из здравственог система очито увиђаjу да ситуациjа измиче контроли и поново почињу да пребацуjу одговорност на “неодговорне” грађане. Све већ виђено. Сада jе неопходно да се мjере за контролу епидемиjе хитно примиjене како би избjегли поновне неславне рекорде – закључуjу у  ДПС Комисиjи за здравство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:02