Ministar Krapović govorio na konferenciji Budimpeštanski bezbjednosni dijalog / - Ministarstvo Odbrane
26/04/2024 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović na "Budimpeštanskom bezbjednosnom dijalogu": Prisustvo EU i NATO od značaja za stabilnost

Ministar odbrane Crne Gore, Dragan Krapović, učestvovao je u Budimpešti na konferenciji "Budimpeštanski bezbjednosni dijalog" u okviru panela "Srednja Evropa i Zapadni Balkan u novoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi".

On je komentarisao geopolitička dešavanja u protekle dvije godine i njihove efekte na globalnu bezbjednosnu arhitekturu, ukazavši na izmijenjenu prirodu savremenog rata. Posebno je naglasio ulogu Zapadnog Balkana i osjetljivost regiona na hibridne uticaje trećih strana, dodajući da je snažno prisustvo EU i NATO od ključnog značaja za kontinuiranu stabilnost i prosperitet regiona. Krapović je ukazao na potrebu uspješnog završetka procesa evropskih i evroatlantskih integracija država regiona, ističući da evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu.

image

Krapović sa mađarskim kolegom

- Ministarstvo Odbrane

Ministar Krapović se danas susreo i sa mađarskim kolegom, Kristofom Šalajem Bobrovnickim.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima, kao i kvalitetom odbrambene saradnje između Crne Gore i Mađarske, izrazivši obostranu spremnost za njeno dalje unaprijeđivanje, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Krapović je upoznao mađarskog ministra odbrane sa doprinosom Vojske Crne Gore očuvanju mira, sa posebnim osvrtom na učešće u borbenim grupama NATO u Letoniji i Bugarskoj, kao i sa planovima za buduća angažovanja. Ministar Krapović je naglasio značaj mađarske podrške u pogledu formiranja Bezbjednosnog i odbrambenog koledža Zapadnog Balkana u Crnoj Gori, te izrazio zadovoljstvo zbog namjere ministra odbrane Mađarske da, zajedno sa ministarkom odbrane Austrije, krajem maja uruči non-paper u vezi sa formiranjem ovog projekta nadležnima u Evropskoj uniji.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:35