/ - ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА
14/01/2022 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ поднијела захтјеве за покретање прекршајног поступка против Царевића и Раичевића због недостављања документације

Захтјеви за покретање прекршајних поступака са пратећим доказима ДРИ је упутила надлежним судовима за прекршаје у Будви и Бару

Сенат Државне ревизорске институције, на сједници одржаној 13. јануара 2021. године размотрио је и усвојио приједлог Захтјева за покретање прекршајног поступка против одговорних лица у општинама Будва и Бар због недостављања документације, а у вези са вршењем ревизије успјеха »Ефикасност управљања системом отпадних вода« из надлежности Сектора ИИ, којим руководи сенатор др Бранислав Радуловић.

- Захтјеве за покретање прекршајног поступка, Државна ревизорска институција подноси против одговорних лица општине Будва и Бар, г. Марка Царевића и г. Душана Раичевића због непоштовања обавезе достављања документације сходно члану 10 Закона о Државној ревизорској институцији. Наведеном одредбом је прописано да је субјект ревизије дужан да, на захтјев Институције, сва документа, финансијске исказе, извјештаје, финансијске евиденције, налазе интерне контроле и друге евиденције учини доступном Институцији или да на увид овлашћеном лицу које врши ревизију, без одлагања. Такође је дефинисано да субјекат ревизије дужан Институцији или овлашћеном лицу дати на увид документа или обавјештења повјерљивог карактера или документа која представљају пословну и другу тајну у складу са законом - саопштено је из ДРИ.

Како су казали, одговорним лицима општине Будва и Бар су достављена обавјештења о вршењу ревизије са захтјевом за доставу докумантације као и Ургенција за достављање документације поводом вршења предметне ревизије, међутим на наведена акта није достављен одговор, нити је по истима достављена тражена документација, саопштено је из Државне ревизорске институције.

У складу са чланом 52 Закона о ДРИ новчаном казном од 50 еура до 1.000 еура. казниће се за прекршај одговорно лице у правном лицу (субјекту ревизије) који Институцији или овлашћеном лицу ДРИ не учини доступном документацију или не да тражена обавјештења, информације и разјашњења или да нетачне податке.

Захтјеви за покретање прекршајних поступака са пратећим доказима ДРИ је упутила надлежним судовима за прекршаје у Будви и Бару, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:23