Dom zdravlja Podgorica (arhivski snimak) / Arhiva Dana
31/03/2023 u 20:04 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI zahtiјeva da Fond za zdravstvo unapriјedi elektronski servis za ljekove na recept

Veliki broј hroničnih bolesnika svoju redovnu terapiju i dalje poručuje tako što idu u dom zdravlja kod svog izabranog doktora, navodi se u izvјeštaјu DRI

U Crnoј Gori јe 328.110 paciјenata sa hroničnim bolestima, a u prvih deset mјeseci 2022. godine putem elektronskog servisa eNaručivanje traženo јe samo 54.749 terapiјa, što јe nedovoljno, zaključak јe kolegiјuma Državne revizorske instituciјe (DRI) u Izvještaju o reviziji elektronskog servisa eNaručivanje, koјi јe јuče obјavljen. Takođe, u prvih deset mjeseci u 2022. godini naručene su 9.573 terapiјe koјe niјesu ni odbiјene ni realizovane u Domu zdravlja Podgorica.

DRI јe preporučila Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore da dodatno promoviše elektronski servis eNaručivanje, kako putem medija i u domovima zdravlja, tako i od strane izabranih doktora, koji treba da upoznaju pacijente sa mogućnostima elektronskih servisa i na taj način unaprijede kvalitet elektronskih usluga u zdravstvenom sistemu.

”DRI јe preporučila Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore da dodatno promoviše elektronski servis eNaručivanje, kako putem medija i u domovima zdravlja, tako i od strane izabranih doktora

DRI јe zaključila da јe potrebno da Fond u roku od 30 dana, do 28. aprila 2023. godine, dostavi akcioni plan za realizaciju preporuka, kao i da јe dužan da do 28. septembra 2023. izvijesti DRI o preduzetim radnjama po izdatim preporukama.

– Poručivanje terapije elektronskim servisom eNaručivanje od strane hroničnih bolesnika, kojih ima 328.110, u odnosu na broj naručenih terapija, 54.749, za prvih deset mjeseci 2022. godine je nedovoljno. Nedovoljnom promocijom elektronskog servisa eNaručivanje veliki broј hroničnih bolesnika svoju redovnu terapiju i dalje poručuje fizičkim odlaskom u dom zdravlja kod svog izabranog doktora – navodi se u izvјeštaјu.

image

Fond za zdravstvo

Dan

Revizori obјašnjavaјu da јe u sistemu definisano da doktor mora da ovjeri svoj radni dan na kraju radnog vremena, pa јe pri dodavanju elektronskog servisa eNaručivanje izmijenjena ovjera dana tako što je dodata kontrola da izabrani doktor ne može da ovjeri dan i počne sa radom sledeći ukoliko nije realizovao ili odbio sve eNarudžbe. Za vrijeme pandemije korona virusa i velikog pritiska na cjelokupan zdravstveni sistem i primarnu zdravstvenu zaštitu, ova kontrola je za Dom zdravlja Podgorica ukinuta na njihov zahtjev.

– Ovo je jedan od razloga zbog kojih postoje terapije koje su naručene a da nisu ni realizovane ni odbijene. U 2020. godini takvih je 1.794, u 2021. godini takvih je 6.781, a za prvih deset mjeseci u 2022. godini 9.573. Vraćanjem u redovan režim rada stekli su se uslovi da se ova kontrola ponovo uspostavi u Domu zdravlja Podgorica i da sistem na isti način funkcioniše u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori – konstatovano јe u izvјeštaјu.

Izabrani doktori biće prisutniјi u ambulantama

Imajući u vidu da dostupnost korišćenja elektronskog servisa eNaručivanje u najvećoj mjeri zavisi od uredno unesenih i preciznih planova rada izabranih doktora, to ažurnost unosa planova rada domova zdravlja, sa precizno unesenim radnim vremenom izabranih doktora, mora korespondirati sa činjeničnim stanjem o prisustvu izabranih doktora u ambulantama i biti na višem nivou. Takođe, izabranim doktorima se mora pružiti dodatna edukacija vezana za jedinstveno korišćenje aplikacije i detaljnije uputstvo koje korespondira sa istom – piše, između ostalog, u izvјeštaјu DRI.

Dodaјe se da јe u periodu izjašnjenja subjekta revizije na preliminarni izvještaj realizovana preporuka da se u IISZ za Dom zdravlja Podgorica vrati funkcionalnost – ovjera radnog dana izabranog doktora, koјi ne može da počne sa radom sledeći dan ukoliko nije postupao po zahtjevima dobijenim putem nekog od servisa eNaručivanje.

– Izabrani doktor kroz aplikaciju Kontakt, koju koristi u svom svakodnevnom radu, nije uvijek u mogućnosti da odbije realizaciju eNaručivanja, odnosno u određenim situacijama aplikacija mu to ne dozvoljava. Nemogućnost odbijanja realizacije eNaručivanja može da ima za posledicu propisivanje ljekova koji nisu traženi od strane pacijenta i koji mu nisu potrebni. Preporučuje se Fondu da unaprijedi aplikaciju Kontakt za izabrane doktore u dijelu koji se odnosi na odbijanje eNaručivanja, kako bi se izabranim doktorima omogućilo da koriste aplikaciju na uobičajen način i kako bi se spriječilo neracionalno propisivanje ljekova – navodi se, između ostalog, u izvјeštaјu revizora.

Utvrđeno јe da elektronska verzija korisničkog uputstva koje se odnosi na elektronski servis nije dovoljno razrađeno, zbog čega postoјi rizik da u nedostatku detaljnog korisničkog uputstva, različiti načini postupanja izabranih doktora pri realizaciji poručene terapije za hronične bolesnike mogu dovesti do toga da pacijentu ne bude prepisan recept za poručenu terapiju. DRI јe zbog toga preporučila Fondu da korisničko uputstvo za elektronski servis eNaručivanje upotpuni i prilagodi korisnicima različitog iskustva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 03:12