/ - фото илустрација
13/10/2021 u 14:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕК формирала експертску групу за дезинформације

Групу чине компаније, организације и појединци из више сектора

Европска комисија је оформила експертску групу која ће направити заједничке смјернице за просвјетне раднике у циљу борбе против дезинформација и унапређења дигиталне писмености грађана. Групу чине компаније, организације и појединци из више сектора, а њоме ће руководити Генерални директорат за образовање и културу и Генерални директорат за комуникацијске мреже, садржаје и технологије, преноси РТЦГ.

Иницијатива је дио Акционог плана ЕК за дигитално образовање који је почео да се примјењује ове године у настојању да се одговори на двоструке изазове транзиције у дигитално доба и постапандемијски свијет. Слична експертска група на високом нивоу за борбу против лажних вијести и ширења дезинформација на интеренту оформљена је 2018. године.

- Данас, критичко мишљење и процијењивање квалитета информација којима приступамо онлајн је исто толико важна вјештина као читање и писање", изјавила је европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел.

"Желимо да оснажимо наше младе људе да допринесу свијету онлајн дебата и дискусија. Да бисмо успјели, радићемо, преко ове експертске групе, са нашим наставницима и едукаторима, као правом покретачком снагом промјене у образовању и обуци- рекла је Габријел.

Главни циљ групе, додала је, јесте да се младима усади "критички дух" непоходан за преиспитивање садржаја на које наилазе на интернету и за разликовање чињеница од фикције. Група има 25 чланова, укључујући академике, људе из медија, образовног сектора и сајбербезбједности, а укључује и истраживачке институте, невладине организације и међународне и агенције ЕУ.

Њихов задатак ће бити да обликују заједничке приступе образовању младих и унапређењу њихових дигиталних вјештина и свијести, а који ће бити примијењивани у свим земљама ЕУ. Комисија је, у оквиру свог плана за Дигиталну деценију, поставила циљ да до 2030. године 80% становника Европе има основне дигиталне вјештине. Тај проценат је 2019. био 56 одсто.

У групи је ангажована и компанија Фејсбук, што би могло да буде контроверзно због критика на рачун те друштвене мреже због неуспјешне борбе против дезинформација.

Једна од чланица групе Џулијан фон Репер Бизмарк, директорка организације за медијску писменост Ли детекторс, изјавила је за ЕУРАЦТИВ.цом да "Европа мора да размишља о улози коју обука и образовање могу да имају у борби против дезинформација и њиховог корозивног утицаја на демократију".

- Мјерење ефеката рада на медијској писмености мора бити кључан дио овог савјетодавног процеса. И даље смо забринути због улоге великих технолошких компанија у ширењу дезинформација на друштвеним мрежама- рекла је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 03:54