/ - SASAMATIC
31/01/2023 u 11:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EPCG, CEDIS i Ministarstvo prosvjete potpisali sporazum: Unaprijediće kvalitet stručnog obrazovanja

Predstavnici Ministarstva prosvjete, Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistems (CEDIS) potpisali su danas Sporazum o saradnji koji će, kako je saopšteno, doprinijeti unapređenju kvaliteta stručnog obrazovanja iz elektrotehnike i energetike

Sporazum su potpisali ministar Miomir Vojinović I izvršni direktori EPCG-a i CEDIS-a Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović.

Vojinović je nakon potpisivanja Sporazuma ocijenio da je to projekat koji je veoma bitan za državu.

-Siguran sam da će Ministarstvo prosvjete, preko svog centra za Stručno obrazovanje i sa preko vaših predstavnika, raditi na formiranju izuzetno stručnog kadra za potrebe EPCG- saopštio je Vojinović.

On smatra da je potpisivanje Sporazuma značajan korak jer će biti omogućeno zapošljavanje srednjeg stručnog kadra.

-Sigran sam da će se ova vrsta saradnje produbiti na pravi način u korist svih građana, kako škola i učenika tako i države- saopštio je Vojinović.

Čađenović je rekao da je sporazum važan za tu energetsku kompaniju, EPCG, Ministarstvo prosvjete ali i cijelo društvo.

On je kazao da je CEDIS stavio sve svoje kapacitete na raspolaganje, kako bi se obučile osobe koja će u budućnosti u energetskim kompanijama donositi izuzetne rezultate za cjelokupno društvo.

-I od ranije imamo dobru saradnju sa ustanovama čiji je resor Ministarstvo prosvjete i gledamo da na svaki način pomognemo razvoj obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Samo stručnost, znanje i dobra energija u energetskim kompanijama znače i stabilno društvo u cjelini- rekao je Čađenović.

Rovčanin je ocijenio da će Sporazumom biti napravljen veliki pomak u obrazovnom sektoru.

-Prije svega kada je u pitanju njegovo prilagođavanje stvarnosti, energetskoj stvarnosti i onome što se zove energetska tranzicija i u onom pravcu u kojem nastupa država prema obnovljivim izvorima energije- saopštio je Rovčanin.

On je kazao da je Crna Gora postala predvodnica i motorna snaga privrede u smislu razvoja energetskog sektora.

Za to je, kako je Rovčanin dodao, potrebno znanje, kadrovi, i veoma je važno da obrazovni sistem i tržište rada budu prilagođeni na tom planu.

-To je jedan dio ovog sporazuma, drugi dio je kompletna podrška energetskog sistema, saradnja sa Ministarstvom prosvjete u razvoju novih tehnologija i ideja. Pominjali smo projekat koji je veoma važan, stvaranje prvih pametnih učionica u Crnoj Gori- pojasnio je Rovčanin.

On je ocijenio da će ta saradnja biti na dobrobit građana, države i cjelokupnog energetskog sistema

Kako je saopštio, energetskom sistemu potrebna je nova radna snaga, znanje ali i prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama stvarnosti Crne Gore.

-Definitivno, energetika je oblast koja vrlo brzo ovu državu može da podigne u svakom smislu, da poveća bruto domaći proizvod, smanji izvoznu zavisnost i da ekonomski efekti budu ravnomjerno raspoređeni na sve činioce našeg društva- zaključio je Rovčanin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:29