Јоксимовић / Фото: Саша Матић
12/09/2021 u 11:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Епидемиолог Јоксимовић: Вакцинисати дјецу од 12 до 17 година са хроничним стањима

Вакцинација укупне дјечје популације још увијек не препоручује, каже он

У Црној Гори се вакцинација укупне дјечје популације још увијек не препоручује, а разлог је што се код обољеле дјеце до сада најчешће нису јављале теже форме ковида, па су се најмлађи, углавном, врло брзо опорављали.

То је за Радио Kотор казао епидемиолог у Институту за јавно здравље Милко Јоксимовић.

Још један разлог што се вакцинација не препоручује свој дјеци је, додаје, безбједност вакцина.

- Чекамо додатне податке у вези са вакцинацијом дјеце у другим државама, јер је у овим ситуацијама додатни опрез неопходан – објашњава Јоксимовић.

Препорука је да се вакцином произвођача Фајзер, вакцинишу дјеца узраста од 12 до 17 година, али искључиво она код којих су забиљежена одређена хронична стања али и она дјеца која живе у заједници са особама чије је здравље угрожено попут онколошких пацијената, особа на дијализи или особа са неким од имунолошких поремећаја.

- Такве особе не можете заштити само тако што их вакцинишете, већ је неопходно градити такозвани бедем заштите око њих што би значило да је јако важно да су особе са којима су у контакту вакцинисане – објашњава Јоксимовић.

Он додаје да се за поменуте категорије дјеце препоручује Фајзерова вакцина јер је то једина која има дозволу за употребу код најмлађе популације овог узраста.

- У свијету још постоји вакцина Модерна која је рађена на сличној технологији али код нас није доступна - додаје  Јоксимовић.

Због чега је, према подацима који пристижу, у свијету све више млађих који оболијевају се, истиче, још увијек са прецизношћу не зна.

- Не зна се да ли је разлог што такозвани делта сој има већи афинитет према ђеци или зато што су у неким државама веома добро вакцинисане старије узрасне групе па се вирус помјера ка ђеци односно задржава се тамо гђе је не имуна популација– наводи Јоксимовић.

Ситуација у вези са препорукама се, истиче, мијења у складу са ситуацијом и новим сазнањима.

-Сасвим је јасно да се протоком времена мијењају препоруке и научни докази који пристижу али је изазов посла здравствених радника управо у томе што морају да доносе одлуке перманентно, у односу на она знања која имају у том моменту – закључује Јоксимовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:20