Saveljić uspješan farmer / Dan
31/12/2023 u 13:54 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Farma magaraca "Martinići" kao destinaciјa za medeni mјesec

Godinu na izmaku na Farmi magaraca obilježile 23 prinove, ali i znatan broј posјetilaca

Dok se čovječanstvo i ove godine mučilo sa starim i novim ratovima i patnjama, zemljotresima i strašnim požarima, na našoj se farmi rađao novi život. Imali smo 23 prinove ove godine, a kupili smo tri magarice kojima je farma azil, samo da bismo ih spasili mučenja, gladi, teškog rada ili da bismo ih izliječili, kazao јe za "Dan" vlasnik Farme magaraca "Martinići" Darko Saveljić.

– Pojedine su imale tumore koji su krvarili više od godinu, a da raniji vlasnici nijesu ni pokušali da im ukažu veterinarsku pomoć, što jasno pokazuje odnos pojedinca prema prirodi i životinjama, na čemu i dalje mora dosta da se radi – naglašava on.

image

Farma u Martinićima

Dan

U retrospektivi godine na izmaku, Saveljić kaže da su sa farme samo u 2023. izašle još tri magistrature.

– Teme kojima su se studenti bavili vezane su za održivi razvoj, turizam na selu ili o biologiji magarca. Farma je otvorena za sva naučna istraživanja, tako da često imamo uzorkovanje krvi, rad na morfometriji magaraca ili se studenti bave drugim naučnim disciplinama gdje vide farmu kao primjer – kazao јe Saveljić.

O magarcima sa martinićke farme govorilo se i na njemačkom javnom TV servisu, kao i na francusko-njemačkoj TV Arte u tri reemitovanja, što јe, kako smatra Saveljić, dopriniјelo da farmu od aprila do kraja oktobra posjeti nešto više od 9.000 turista, mahom sa njemačkog govornog područja.

– Imali smo i goste koji su zbog farme došli iz Nove Kaledonije, sa Pacifika ili direktno iz Vijetnama. U junu ove godine dočekali smo stohiljaditog posjetioca. Pojedini su odabrali farmu za medeni mjesec, imali smo i prosidbe na farmi. U pojedinim životima posjeta farmi biće urezana doživotno, što nas posebno raduje. Ne mogu tačno da izmjerim naš uticaj na dovođenje stranih turista u Crnu Goru, ali sam siguran da je farma bila ključni momenat za odluku da je posjete za bar desetinu stranih turista. Na socijalnim mrežama Fejsbuk i Instagram svakog mjeseca nas pogleda oko tri miliona ljudi. Izašli smo još u jednom vodiču za Crnu Goru na njemačkom jeziku i ugostili brojne inostrane televizijske ekipe, naredne godine očekujemo prikazivanje dokumentaraca – istakao јe Saveljić.

Podsјeća da su i ove smo godine organizovali Novogodišnji bal sa magarcima, koјi јe, kao i svi dosad, bio humanitarnog karaktera, a novac od ulaza uplatili su podgoričkoj Čistoći za održavanje reciklomata za ishranu napuštenih pasa.

– I dalje proizvodimo najkvalitetnije mlijeko u Crnoj Gori, a analize mlijeka objavljujemo svaka dva mjeseca. Svaki gram magarećeg đubriva kompostiramo, a svaki drugi otpad sortiramo i recikliramo, tako da od nas životna sredina ima samo korist. Magarci su nam bili srećni i buckasti, što nam je posebno zadovoljstvo – poručio јe Saveljić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:15