ФОТО: ОРГАНИЗАЦИЈА КОД / - ФОТО: ОРГАНИЗАЦИЈА КОД
03/02/2022 u 08:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Фарма свиња у Спужу више неће ширити непријатне мирисе

Предузеће Никсен Чавор је у децембру мјесецу прошле године коначно затражило еколошку дозволу за рад фарме свиња након иницијативе за инспекцијски надзор коју је поднијела Организација КОД

На фарми свиња у Спужу ће се током наредних 12 мјесеци примјењивати технологија ефикасних микроорганизама. То је један од начина да непријатни мириси у Спужу буду елиминисани и да Спужани коначно нормализују своје свакодневне активности. Како је саопштио Вук Иковић из Организације КОД то је један од закључака састанка који је јуче одржан у Општини Даниловград на њихов предлог а у циљу смањења непријатних мириса у градском насељу Спуж.

image

ВУК ИКОВИЋ

- ФОТО: ОРГАНИЗАЦИЈА КОД

Подсјећамо, фарма свиња у Спужу узрокује непријатне мирисе чак на удаљености од преко један километар од фарме и повремено узрокује загађење ријеке Зете.

Предузеће Никсен Чавор је у децембру мјесецу прошле године коначно затражило еколошку дозволу за рад фарме свиња након иницијативе за инспекцијски надзор коју је поднијела Организација КОД.

- То је био и начин да се ураде први кораци за чист ваздух и чисту ријеку Зету у овом градском насељу. Помаци су већ ту и власник фарме ће од ускоро третирати свињско ђубриво и простор фарме растворима бактерија које ће смањити непријатне мирисе и побољшати рад фарме. Тако захваљујући упорности грађана и иницијативи Организације КОД наставља се побољшање животне средине у Парку Природе Ријека Зета. У току је процес издавања еколошке дозволе за рад фарме у склопу којег је организована јавна трибина на којој су мјештани поновили свој захтјев: „немамо ништа против фарме али хоћемо да се непријатни мириси ријеше најкасније за годину дана - наводи Иковић.

На поменутом састанку представљена је технологија ефикасних микроорганизама и размотрена могућност њене примјене у фарми свиња како би се за кратко вријеме смањили непријатни мириси у Спужу.

- Заступник наведене технологије је представио начин и могућности употребе микроорганизама и потенцијалне резултате. Бактерије и други микроорганизми одржавају природну равнотежу и заправо плодна земља настаје храњењем бактерија. Ако се формуле из природе примијене на затворене – вјештачке системе, као што су фарме свиња, онда та равнотежа може да се успостави у животном простору свиња па да ђубриво убрзаним путем буде претварано у плодну земљу која не емитује непријатан мирис. Ово је само један начин коришћења ефикасних микроорганизама, који имају све већу употребу у одржавању хигијене, третирању отпада, отпадних вода, производњи хране као и јачању и лијечењу човјековог организма - казао је Иковић.

Како је додао, осим што ефикасни микроорганизми могу смањити непријатне мирисе на фарми, они могу повећати произдводњу јер смањују смртност свиња, смањују стрес животиња и употребу антибиотика.

- Ово може бити одлична добра прилика да заинтересовани студенти прате овај процес и добијене резултате објаве у неком од научних часописа. Тако се може створити нови кадар за тестирање и примјену нових технологија и простор за њихову ширу примјену у Црној Гори и региону - наводи Иковић.

Власник фарме је пристао да пимијени ову техлологију, а општина ће ускоро озваничити даљи начин рада фарме.

- Да ли ће микророганизми „завршити посао“ и ослободити нас непријатних мириса највише зависи од тога да ли ће управа фарме уредно примјењивати ову технологију. У међувремену чекамо да Општина Даниловград озваничи мјере за смањење непријатног мириса, а инспекција да уредно прати ситуацију на терену. Примјена најбољих технолошких рјешења доноси добро и предузетнику и мјештанима, као и животној средини. У коначном ово је показатељ да када се сви окупимо око заједничког циља тек тада постајемо заједница - поручује Иковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:30