/ SASTANAK PREDSTAVNIKA VLASTI I OPOZICIJE U SKUPšTINI CRNE GORE-IVAN PETROVIC-IPE
28/01/2022 u 06:38 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ истражује да ли је Фатмир Ђека злоупотријебио службени положај

Кривичне пријава је најприје одбачена уз институт одложеног гоњења. И то у фази извиђаја, јер није било елемената за спровођење истраге. Дакле, нијесам никакву намјерну штету нанио локалној управи, тврди у изјави за Дан Фатмир Ђека

Бивши предсједник Општине Улцињ, актуелни посланик у Скупштини Црне Горе Фатмир Ђека је у периоду од 24. фебруара 2014. до 21. марта 2016. године, према налазу судског вјештака Миленка Поповића који је Специјалном државном тужилаштву достављен у октобру 2017, наводно злоупотријебио службени положај јер је "у циљу стицања противправне имовинске користи за себе или другога, без скупштинских одлука, неовлашћено располагао, новчаним средствима Општине Улцињ током 2014, 2015. и 2016. године, чиме је Општини Улцињ причињена материјална штета од 312.671,11 еура". У мишљењу судског вјештака, које је достављено "Дану", наводи се да је оно достављено специјалном тужиоцу Мири Самарџић, те да се Ђеки ставља на терет да је наводно незаконито давао донације институцијама културе и спорта, склапао уговоре о раду, али и куповао луксузну брендирану одјећу, обућу, сатове и парфеме, као и грађевински материјал који није испоручиван општини.

Коментаришући ове наводе из налаза вјештака, Фатмир Ђека је јуче у изјави за "Дан" поручио да није направио никакву штету локалној управи, те да је пријава против њега одбачена још у фази извиђаја.

– Најприје је кривична пријава одбачена уз институт одложеног гоњења. И то у фази извиђаја, јер није било елемената за спровођење истраге. Дакле, нијесам никакву намјерну штету нанио локалној управи – казао је Ђека.

image

Дио рачуна 

-Дан

Мишљење судског вјештака, на другој страни, каже да је штета, ипак, причињена и то "по основу прекорачења одлука о буџету на име донације институцијама културе и спорта, као и запошљавања по основу уговора о дјелу, у току 2014. и 2015. године, причињена штета износи 100.609,97 еура".

Нема доказа о испорученом материјалу

Вјештак Поповић је у мишљењу утврдио да је током 2014, 2015. и 2016. "извршена набавка грађевинског материјала и услуга Општине Улцињ по одобрењу предсједника Општине Улцињ, за који материјал или услуге нема доказа да су испоручени".

– Односно, извршене услуге за потребе Општине Улцињ, нити за које сврхе су употријебљени, односно извршени, мимо плана јавних набавки или добављача у укупној вриједности од 183.500 еура – наводи се у налазу.

На списку купљених материјала и услуга, између осталог, налазе се цемент, арматурне мреже, свјетиљке, водоводни материјал, бетонски стубови, даске и ексери, материјал за гипсане радове, шљунак...

Друга ставка коју је судски вјештак утврдио је да је "по основу неовлашћеног располагања новчаним средствима општине без одлука скупштине или неког другог надлежног органа, за куповину луксузне брендиране одјеће и обуће, сатова и парфема у 2014, 2015 и 2016. години Општина Улцињ потрошила 12.542,42 еура". Ова ставка је детаљно образложена у мишљењу вјештака, па се наводи да је једном предузећу "за 2014. по основу три испостављена рачуна и за 2015. по основу једног општина платила 3.175 еура. У спецификацији робе на првом рачуну од 950 еура се наводи куповина мушке јакне "Boss" за 330 еура, мушких ципела "Bott" за 170, панталона, фармерица и шорца по цијенама од 60 до 120 еура. На другом рачуну који је на укупни износ од 780 еура наводи се да су трговани производи женске фармерке за 145 еура, мушка јакна "Boss" за 335, женске фармерке "Gues" 150 и мушка јакна "зенга" за 150 еура. На трећем рачуну од 870 еура као ставке наводе се хаљина "Mosca" која је коштала 210 еура, женске ципеле "Bott" за 160, мушка јакна "Bott" 250 и хаљина "Gues" за 250.еура. За четврти рачун од 575 еура нема документације. Судски вјештак у налазу износи цијели низ других рачуна који су правдани као "разна роба", а у даљој елеборацији наводи се да је, између осталог, купована и козметика.

Осим гардеробе на рачун Општине, купљени су ручни сатови "Cerrti" који је коштао 213 еура, "Armani" за 263 еура и "Nautica" за 165. Поред тога документација показује да је у козметичким радњама осим козметике купљено више парфема, мушких и женских, а на списку се налазе марке као што су "Versace versus", "Versace yellow diamonds", "Gevenchy ange ou demone", "Armani code ladies luna", "Givenchy dnce with givenchy", "Dolce & Gabbana femme", "Bvugari jasmin moir", "Versace crystal noir", "Carolina Herrera"...

image

Дио рачуна

-Дан

Осим тога, на рачун општине је купљена и велика количина гардеробе од фирме "Тенеро", а на списку се налазе јакне, торбе, кошуље, сакои, ципеле, фармерице, одијела, патике, дуксерице, мајице, џемпери, па чак и папуче и сандале. Цијене појединих комада гардеробе достизале су неколико стотина еура.

– Предсједник Општине Улцињ је током 2014, 2015 и 2016. године без одлука Скупштине општине Улцињ набавио на терет буџета Општине Улцињ разне робе, за коју нема доказа да је примљена од стране Општине Улцињ, у укупном износу од 14.890,37 еура, за који износ је нанио штету Општини Улцињ, а себи или другоме за исти износ прибавио противправну корист – наводи се у налазу вјештака Поповића.

Специјално тужилаштво претходна два дана није одговарало на питања "Дана" у вези са овим случајем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:59