Фатмир Ђека / фото: Иван Петровић ИПЕ
01/06/2022 u 14:12 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Фатмир Ђека: Из разговора са патријархом нисам закључио да је СПЦ угрожена

Оно што је тражено од СПЦ је исто што и од других вјерских заједница. Нијесам могао да примијетим да је СПЦ дискриминисана, каже Ђека у интервјуу за "Дан"

Министар људских и мањинских права Фатмир Ђека казао је у интервјуу за "Дан" да из разговора са патријархом Порфиријем на недавном састанку под Острогом коме је у име владине делегације присуствовао, није могао закључити да је Српска православна црква (СПЦ) у Црној Гори угрожена. Он је то рекао коментаришући раније изјаве из Митрополије црногорско-приморске да је СПЦ у Црној Гори дискриминисана.

– Присуствовао сам том састанку са премијером. Наш разговор са патријархом је био коректан. Оно што је тражено од СПЦ је исто што се тражи и од других вјерских заједница. Нијесам могао да примијетим да је СПЦ дискриминисана. Ми смо као демократско друштво отворени. Не можемо да забрањујемо никоме да се региструје. То је основна слобода сваког грађанина. Колико сам информисан, Темељни уговор који треба да се потпише са СПЦ, наредних недјеља ће се усклађивати. Немам ништа против да тај уговор буде јаван, као и да буду јавни и уговори са другим вјерским заједницама, изјавио је Ђека.

Ђека оцјењује и да су избором мањинске владе смањене подјеле и тензије у Црној Гори јер у њој партиципира више грађанско-националних партија из више националитета: Црногорци, Срби, Бошњаци, Албанци и Хрвати.

– Формирањем ове владе спустиле су се тензије у Црној Гори, подјеле су по мени идеолошке, а не националне. Имамо оне који су за ЕУ или евроатланске интеграције и оне који вуку на другуи страну. Дешавања у Украјини, због којих их ми је јако жао, промијенила су доста тога и код нас. Свјесни су да је једини пут интеграције у ЕУ и у том конктексту гледам на подјеле, али је већина грађана за интеграције у ЕУ. Ова Влада чврсто стоји на стубовима интеграција Црне Горе у ЕУ, поручује Ђека.

Већина не може да формира власт

Коментаришући политичку ситуацију у Улцињу, Ђека указује да је преседан у правном поретку да већина не може да формира власт.

– Склон сам да се испоштују процедуре. Двије трећине одборника који су представници грађана, а који су добили мандат 27. марта да представљају грађане у Скупштини општине Улцињ не могу доћи до обављања својих послова јер их неко тамо блокира. Онда имамо легитимитет за оно што у друштву није пожељно. Опет кажем, чекаћемо државне органе да ураде своје, већ је прије пар дана Управна инспекција указала на повреде закона и кривична дјела. Очекујем да се то разријеши. Уколико не, министарство и Влада преузимају ствар у своје руке уз иницијативу која има 21 потпис од 33 одборника, да почнемо да радимо и одблокирамо више овај процес избора предсједника општине и локалног парлемента, закључује Ђека.

Одговарајући на критике из дијела НВО сектора, Ђека поручује да за Закон о истополном партнерству није могао гласати јер није био посланик када је усвајан тај пропис. Поручио је и да би гласао за тај закон да је у том моменту био члан парламента.

"Одговарајући на критике из дијела НВО сектора, Ђека поручује да за Закон о истополном партнерству није могао гласати јер није био посланик када је усвајан тај пропис. Поручио је и да би гласао за тај закон да је у том моменту био члан парламента

– Пуно пута ме погрешно тумаче, да сам био тада посланик ја бих гласао за тај закон. И ја ћу бити на располагању и ЛГБТ групама. Свака групација, као и ова, има једнака права и наравно да ћу бити министар свих грађана Црне Горе. Желим да грађанима будем на услузи. Нисам имао прилику да се сретнем са представницима ЛГБТ, а то планирам, као и са другим групацијама, истакао је Ђека.

Ђека истиче да морају убразати пут ка чланству у ЕУ, те када су у питању људска права у Црној Гори већ је имао састанке са више делегација.

– Што се више приближавамо ЕУ, то се више потенцирају људска права. Проблеми у овој области су социјална дистанца, проблеми које имају ромска и египћанска популација, просјачење, затим проблеми дјеце са посебним потребама. Поменуте проблеме решаваћемо заједно са другим актерима из међународне заједнице, укључујући УНИЦЕФ, УНДП и НВО сектор. Ако радимо заједно можемо имати успјеха. Радићемо на елиминацији свих облика дискриминације. Имаћемо конкретан акциони план у свим сферама које сам набројао, нагласио је Ђека.
Коментаришући све присутније непримјерене објаве и коментаре на друштвеним мрежама, Ђека каже да су међународни партнери забринути због говора мржње у Црној Гори.

– Ја бих био више склон да се законом казни и забрани говор мржње. Треба да имамо једнак третман према свима. Говор мржње што више елиминисати, закључио је Ђека.

М.М.КРГОВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:28