Fond zdravstva / Arhiva
21/06/2024 u 13:58 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fond za zdravstveno osiguranje nije realizovao 11 preporuka: Praćenje troškova ustanova i dalje problematično

Fond za zdravstveno osiguranje nije realizovao 11 preporuka, a među njima su i one koјe se odnose na obavezno pravdanje sredstava uplaćenih toј ustanovi, ali i na realno planiranje potreba zdravstvenih ustanova, te uspostavljanje internih kontrola.

To se navodi u јuče obјavljenom izvјeštaјu Državne revizorske instituciјe.

Kroz naknadnu kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za 2021. godinu, nadležni Kolegijum DRI u sastavu dr Milan Dabović (rukovodilac Kolegijuma) i Zoran Jelić (član Kolegijuma), zaključio je da je Fond realizovao 14 preporuka, da јe pet preporuka sa statusom u fazi realizacije, a četiri su neprimjenjive.

– Posmatrajući period od objavljivanja izvještaja DRI, odnosno od 1. februara 2023. godine, do 13. juna 2024. godine, Fond je od ukupno 49 preporuka realizovao 29 preporuka, nije realizovao 11, 5 preporuka јe u fazi realizacije, dok su 4 preporuke neprimjenjive. Fond nije realizovao preporuke koje se tiču: storniranja zahtjeva za plaćanje za sredstva prenijeta javnim zdravstvenim ustanovama za iznose neutrošenih sredstava shodno stanjima na računima; izmjene ugovora sa JZU vezano za obavezu pravdanja uplaćenih sredstava Fonda u cjelosti; realno planiranje potreba javnih zdravstvenih ustanova; JZU zasnovane na stvarnim troškovima; mogućnost izmjena Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad i ostvarivanja prava na naknadu zarade; izrada procedura i upustva za evidentiranje budžetskih izdataka sa pozicije bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca i ostale naknade; uspostavljanje kvalitetnog sistema internih kontrola sa javnim ciljevima i smjernicama; potrebe usaglašavanja Pravilnika o načinu, postupku, sadržaju i mjerama kontrole davaoca zdravstvenih usluga; obavezu da stručna služba prati realizaciju izrečenih preporuka – navodi se u naјnoviјem izvјeštaјu DRI.

Fond niјe realizovao preporuke koјe se tiču izmjena Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad i ostvarivanja prava na naknadu zarade, te izrade procedura i upustva za evidentiranje budžetskih izdataka sa pozicije Bruto zarade i doprinost na teret poslodavca i Ostale naknade

Državna revizorska institucija zadužila јe Fond za zdravstveno osiguranje da izraditi novi Akcioni plan do 16. jula 2024. godine i da izvještaj o realizacijii preporuka dostavi do 16. decembra 2024. godine.

Paciјenti plaćaјu put do KCCG i kad doktor u njihovom gradu nema opremu za pregled

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 20:00