Потребна боља заштита личних података / - Интернет
28/01/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГА: Радити на јачању свијести код грађана о значају заштите сопствених података

Како истичу, као резултат незаконитог рада надлежних институција имамо одлуку Основног суда у Подгорици којом је усвојен тужбени захтјев због повреде права приватности и заштите личних података

Дан заштите података о личности Црна Гора дочекује са институцијама које нијесу у функцији заштите грађана и њиховог права на заштиту података о личности. Имамо прилику да свакодневно гледамо кршење права на заштиту података о личности, упозоравају из Грађанске алијансе.

 - Већ дуже вријеме Грађанска алијанса (ГА) указује на одређене недостатке у раду Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама. Тако смо приликом објављивања података о личном имену и мјесту боравка лица која се налазе у самоизолациј од стране НКТ-а, указали на незаконитост оваквог поступања. У конкретном случају Агенција за заштиту личних података и слободан приступ информацијама је донијела мишљење у којем наводи да овакво поступање НКТ-а није у супротности са Законом о заштити података о личности. На основу наше иницијативе, Уставни суд донио је одлуку да су повријеђена права грађана, због чега смо тражили да одговорни поднесу оставке. Како се то није десило, сада надлежне државне институције морају да индивидуализују одговорност, процесуирају оне који су омогућили масовно кршење људских права и смијене их са одговорних позиција - наглашавају они.

Како истичу, као резултат незаконитог рада надлежних институција имамо одлуку Основног суда у Подгорици којом је усвојен тужбени захтјев због повреде права приватности и заштите личних података.

- Због оваквог поступања надлежних треба утврдити индивидуалну одговорност и санкционисати све оне који су незаконитим поступањима довели до масовног кршења људских права. Поред наведеног случаја из 2020. године, Европска комисија у свом извјештају за 2021. годину наводи и случај покретања истраге против бившег шефа Агенције за националну безбједност и неколико службеника Агенције због наводног незаконитог надзора представника бивших опозиционих партија, новинара и лидера Српске православне цркве. У извјештају Европске комисије се наводи да Црна Гора мора наставити да ради на усклађивању са правном тековином Европске уније - додају из ГА.

Ову прилику користе да укажу да је у циљу боље заштите личних података грађана неопходно спровести адекватне едукације руководилаца збирки о личним подацима, а важно је и радити на јачању свијести код самих грађана о значају заштите сопствених података.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 18:20