за батлер / - РТВ
25/09/2021 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани са ковид потврдама могу ући у 13 држава

Из Министарства здравља кажу да у овом тренутку са националном ковид потврдом можемо ући у 13 држава, али да су свега четири земље чланице Европске уније

Добијање ковид потврде након вакцинације требало би да значи лакше путовање и боравак у земљама Европске уније без ограничења. Ипак, за грађане Црне Горе то и није баш тако. Наиме, многи наши суграђани не могу да бораве у угоститељским и објектима културе у многим земљама и поред тога што су уредно вакцинисани, преноси РТЦГ.

Из Министарства здравља кажу да у овом тренутку са националном ковид потврдом можемо ући у 13 држава, али да су свега четири земље чланице Европске уније.

Подгоричанин Благота Павићевић уредно је вакцинисан и ревакцинисан АстраЗенека вакцином, прије три мјесеца. Но био је непријатно изненађен када је прошле седмице боравио у швајцарском граду Лугану, гдје је живио више од 30 година.

 - Био сам у Швајцарској и када сам хтио да уђем, тражили су потврду, коју сам показао, али није валидна -  казао је Павићевић.

У покушају да провјеримо у чему је проблем, инсталирали смо швајцарску и хрватску апликацију за скенирање ковид потврда. Провјера потврда издатих у Црној Гори показала је да нијесу валидне.

Истовремено смо провјерили потврду издату у Хрватској, а резултат је био да је важећа. Он је послије свега збуњен.

- Кад сам се вакцинисао, рекли су ми да са овом потврдом могу да путујем - казао је Павићевић.

Из Министарства здравља доставили су нам списак 13 држава, у које се може ући са црногорским потврдама. Од оних које су у Европској унији можемо с потврдом у Хрватску, Словенију, Француску и Турску. Објашњавају да проблем може бити и до мобилне апликације која препознаје Ковид потврде.

Списак земаља које су признале Националну ковид потврду коју издаје Црна Гора су Словенија, Француска, Андора, Монако, Република Сјеверна Македонија, Република Хрватска, Уједињено Краљевство, Ирска, Исланд, Народна Република Кина, Кувајт, Бахреин, Саудијска Арабија.

 - Може да се деси проблем да наша потврда не валидира кроз мобилну апликацију ЕУ дигиталног сертификата још увијек, већ се валидира обичном камером, тако да на тај проблем одређени грађани могу да наиђу у Швајцарској, али може да се деси и у Америци, Русији и било којој држави која није чланица ЕУ - казао је Александар Секулић из Министарства здравља.

Из Министарства савјетују шта да радите уколико апликација не препозна вашу потврду о вакцинацији.

 - Можемо упутити апел нашим грађанима у иностранству да на мјестима гдје валидирају да замоле особе које су за то задужене да валидацију изврше обичном камером која води на портал ездравље.ме и у том случају не би требало да буде никаквих проблема -  појасио је Секулић.

Проблема не би требало да буде када добијемо ЕУ дигиталну ковид потврду. То се очекује крајем октобра, што ће значити да ће грађани са таквим потврдама моћи да путују као да су из Европске уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:37