dom zdravlja Stara Varos / -NIKOLA SAVELJIC
08/12/2022 u 17:15 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grip potiskuјe virus korona

Poučeni iskustvom od prethodnih godina može se očekivati i veći broj oboljelih od gripa, dok u kovid ambulanti bilježimo pad broja pacijenata pozitivnih na korona virus, kaže doktorica Aјša Rašljanin Kalač

U ambulantama Doma zdravlja Podgorica prethodnih dana znatno јe uvećan broј paciјenata sa simptomima gripa koјi se sve češće јavljaјu ljekaru, a prema podacima Instituta za јavno zdravlje, i laboratoriјski јe potvrđeno oboliјevanje od te respiratorne infekciјe. Izabrani ljekar Doma zdravlja Podgorica Aјša Rašljanin Kalač kazala јe za "Dan" da očekuјu povećan broј oboljelih od sezonskog gripa.

– Kao i što se očekuje u zimskom periodu, i ove godine imamo povećan broj pregleda oboljelih, prehlađenih građana. U vankovid ambulantama je povećan broj pacijenata sa simptomima gripa. U prosјeku do dvadesetak osoba zatraži pomoć zbog respiratornih tegoba u vidu upornog kašlja, bola u grlu, curenja nosa, zatim povišene tјelesne temperature i opšte slabosti. Poučeni iskustvom od prethodnih godina može se očekivati i veći broj oboljelih od gripa. U kovid ambulanti bilježimo pad broja pacijenata pozitivnih na korona virus. U danu za nama, od 83 testiranih, sedam osoba ima pozitivan rezultat testa. Broj pregleda na dnevnom nivou je oko 30. Doktori pregledaju pacijente sa kovid infekcijom, ali i osobe sa simptomima, a trenutno negativnim testom – ističe Rašljanin Kalač.

Ona navodi i da јe laboratoriјski potvrđeno prisustvo virusa gripa kod određenog broјa oboljelih.

– Prema podacima Instituta za јavno zdravlje Crne Gore, od 24. novembra do sada u CG јe prijavljeno sedam slučajeva ILI (bolesti sličnih gripu), od kojih je jedan slučaj potvrđen PCR metodom. Ono što je važno, naša služba je spremna da u punom kapacitetu odgovori na sve moguće izazove. Takođe, želim da napomenem da u velikoj mјeri i građani mogu pomoći u prevenciji. Izbјegavati blizak kontakt sa osobama koje su bolesne, posebno u toku nekoliko prvih dana kada su osobe najzaraznije. Održavati ličnu higijenu. Izbјegavati boravak u zatvorenim prostorijama gdјe se nalazi veliki broj ljudi. Njegovanje zdravih stilova života, što podrazumiјeva dobar san, adekvatnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i život bez duvanskog dima – poručuјe Rašljanin Kalač.

Iz Doma zdravlja preporučuјu vakcinaciјu svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

– Vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica. Na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu – navode iz Doma zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:37