Aleksandar Samatović / - CGO
16/10/2024 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grupa NVO: Diskriminatorno ponašanje Stamatovića nikako se ne može pravdati slobodom izražavanja

Pridružujemo se Centru za gradjansko obrazovanje u kritici odluke Vijeća Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) kojom odbijaju Predlog za kršenje akademskog integriteta, koji je ova organizacija podnijela povodom mizoginog i seksističkog nastupa docenta na Filozofskom fakultetu Aleksandra Stamatovića.

Vijeće je ocijenilo da gostovanje Stamatovića nije u suprotnosti sa Etičkim kodeksom UCG.

- Članovi Vijeća: Predrag Janković, Saša Raičević i Goran Radonjić smatraju da “koncentrisanje” docenta Stamatovića “na ono što je ispod i iznad” majice novinarke predstavlja “iskazivanje afiniteta prema duhu novinarke”, a ne seksizam, koji predstavlja najbanalniji oblik rodne diskriminacije, kojim se narušava ugled UCG - navodi se u zajedničkom reagovanju Centra za ženska prava, Akcije za ljudska prava, Asocijacije Spektra, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Kvira Montenegro, Stane, Sigurne ženske kuće, Juventasa, SOS Telefona za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Kako su istakli, zabrinjava činjenica da pomenuti članovi Vijeća ne razumiju pojam diskriminacije, koja je zabranjena članom 8 Ustava Crne Gore i Zakonom o zabrani diskriminacije, koji je definiše kao “svako neopravdano, pravno ili faktičko, neposredno ili posredno pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno propuštanje postupanja prema jednom licu, odnosno grupi lica u odnosu na druga lica, kao i isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva nekom licu u odnosu na druga lica, koje se između ostalog zasniva i na polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji.

Etički odbor UCG ocijenio da Stamatović nije prekršio kodeks: Iskazao afinitet prema duhu novinarke Tatar

- Da pojasnimo na način da i članovi Vijeća mogu razumjeti – Stamatović zasigurno “afinitet prema duhu” voditelja muškog pola ne bi iskazao onako kako je to učinio prema voditeljki, na način kojom je tretira kao objekat, a ne profesionalku u čiju je emisiju pozvan da govori o aktuelnim društveno političkim temama - jasni su oni.

Stoga se, kazali su, diskriminatorno ponašanje Stamatovića nikako ne može pravdati “slobodom izražavanja”, kako to tročalno Vijeće apsurdno navodi u svojem Rješenju o odbijanju Predloga za kršenje akademskog integriteta od 20.septembra 2024. godine.

- Ne želimo da vjerujemo da je odluka pomenutih članova Vijeća reprezentativni odraz UCG, čiji etički kodeks, izmedju ostalog promoviše humanističke principe i ljudska prava (stav 10 poglavlje II Moralna i profesionalna načela). Stoga pozivamo savjesnu akademsku zajednicu da se javno ogradi od odluke tročlanog Vijeća Etičkog odbora UCG, pokrene izmjene i uvede dopunu Etičkog kodeksa kojom bi se jasno propisala zabrana seksističkog ponašanja prema ženama - ističe se u saopštenju.

Kako su kazali, ne pristaju na Univerzitet koji normalizuje seksistički i mizogini govor, podmukli znak sveprisustne muškocentrične, patrijarhalne solidarnosti.

- Posebnu odgovornost da pokaže nultu toleranciju na svaki vid diskriminacije prema ženama nosi rukovodstvo Univerziteta koje je nedavno usvojilo i eleborat o pokretanju programa “Studije roda”. Ovaj studij nema mjesto u prostoru gdje se pristaje na narativ omalovažavanja drugog bića, zbog bilo koje njegove karakteristike, a pogotovo polne - zaključuje se u saopštenje.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 16:07