Фото: Јутјуб / - Фото: Јутјуб
29/06/2021 u 14:58 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хапшење на Газиместану: О Великој Албанији се пјева у Улцињу, три прста никог не вријеђају

Албанци причају како ми њих провоцирамо, а заставе Албаније су на свакој од државних институција на Косову, тврди Слободан Вујичић

Око хапшења Подгоричанина Риста Јовановића јуче на Газиместану, на обиљежавању годишњице Косовске битке, дигла се велика медијска прашина, а предсједник удружења Црногораца на Косову Слободан Вујичић каже за Портал Дана да је хапшење бесмислено и да Јовановићево понашање никог није вријеђало. 

(ВИДЕО) Када се Црна Гора већ толико воли са Косовом, Кривокапић мора да тражи хитно ослобађање Риста Јовановића

Подсјетимо, Јовановић је ухапшен јуче док је покушавао да притекне у помоћ мохахињи која се затекла на свечаности на Газиместану. Током расправе са полицијом, на снимку се види да Јовановић косовским полицајцима поручује "Ово је света жена", након чега су га полицајци ухапсили и стрпали у марицу. 

Вујичић је за наш портал казао да нема много информација, али оно што зна јесте да је Јовановић у притвору, да се осјећа здравствено добро и да га тренутно нико не малтретира. 

image

Вујичић

Фото: Твитер

- Нема неких новина које би нас обрадовале. Косовски медији тврде да је он својим понашањем њих провоцирао, а ти наводи апсолутно не стоје. Не знам како то могу да вријеђају икога три прста и пјевање пјесме "Ој Косово, Косово земљо моја вољена". То није провокација, не може да се оповргне чињеница да је то земља Лазара и Милоша, то је факат- додао је Вујичић. 

Према његовим ријечима, у Улцињу се пјевају пјесме гдје се Црна Гора помиње као дио Велике Албаније, па то пролази без процесуирања.

- Такође је непримјерено узимати српске заставе. То је катастрофално како се полиција опходи сваке године према људима који посјете Газиместан. Сваке године се неко ухапси- тврди Вујичић. 

Вујичић жали што његово Удружење не може урадити много за Јовановића, јер се плаши да њихова реакција не исппровоцира надлежне косовске институције. 

- Ово је јако тужно, јер нас Срба и Црногораца на Косову има јако мало, око три одсто. Након оваквих ситуација осјећате се ужасно, јер се само појачава осјећај да напустимо Косово. Нико не жели да му дијете одраста у оваквом атмосфери и нико не жели да живи у оваквим стресним ситуацијама. Они причају како ми њих провоцирамо, а заставе Албаније су на свакој од државних институција на Косову- поручује он. 

Из полиције Косова агенцији МИНА су рекли да је Јовановић одлуком тужиоца послат на полицијско задржавање због сумње да је то дјело почино на простору око споменика на Газиместану. Он је, како тврде, ухапшен због позивања на национализам и мржњу.

Премијер Здравко Кривокапић затражио је од приштинских власти да саопште да ли су и зашто ухапсили држављанина Црне Горе током прославе Видовдана на Газиместану.

Из Министарства вањских послова (МВП), сапштено је раније да ће амбасада Црне Горе на Косову предузети све потребне активности да заштити црногорског држављанина, који је приведен на Газиместану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:44