Илир Харасани / -УРА
03/10/2021 u 08:19 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Харасани: Поштовање епидемиолошких мјера контролише 70 инспектора

Сигурно би било оптимално да се броj инспектора повећа, али jе и даље проблем преоптерећености у односу на опсег осталих дjелатности коjе контролишемо у оквиру наше 22 инспекциjе, казао је Директор Управе за инспекцијске послове за "Дан"

Директор Управе за инспекцијске послове Илир Харасани у разговору за "Дан" каже да су њихове инспекције поjачано присутне на терену од почетка пандемиjе, те да колико су инспектори били посвећени контроли епидемиолошких мjера, говори податак да су само од jула до сада извршили око 19.000 контрола. У овом периоду, како наводи, због кршења мјера изречене су 153 казне у висини од 130.000 еура, а покренуто 16 прекршаjних поступака за веће прекршаjе.

– Око 70 инспектора из пет инспекциjа (Тржишне, Здравствено-санитарне, Туристичке, Инспекциjе рада и Инспекциjе за игру на срећу) контролише поштовање епидемиолошких мjера. Сигурно би било оптимално да се броj инспектора повећа, али jе и даље проблем преоптерећености у односу на опсег осталих дjелатности коjе контролишемо у оквиру наше 22 инспекциjе, казао је Харасани.

Коментаришући наводе да су инспектори често на мети критика да селективно поступају, Харасани тврди да су инспекциjе у свом раду вођене принципом jеднакости и непристрасности, а у случаjу да се утврди супротно, сви подлиjежу jеднакоj одговорности, те се не смиjе имати селективан приступ у раду, нити дозволити неjеднако поступање према субjектима надзора.

Током сезоне преко милион казни

Харасани истиче да њихови инспектори од почетка пандемиjе прате поштовање свих мjера континуирано, користећи све своjе капацитете, организуjући се и током дана и током ноћи на терену како би се утицало да епидемиолошка слика буде што повољниjа.

– Наравно, поред мjера, интнезивно смо радили на сузбиjању свих облика сиве економиjе, а ту говоримо превасходно о раду запослених на црно, о обављању различитих дjелатности без одобрења за рад и слично. Тако да смо током сезоне све укупно издали 3.233 прекршаjна налога, коjима jе изречено укупно 1.106.560 еура новчаних казни, а поднесено jе и 65 захтjева за покретање прекршаjног поступка. У овом периоду Здравствено-санитарна инспекциjа jе дониjела 36.290 рjешења о смjештаjу лица у самоизолациjу и извршила 3.505 контрола лица коjа су у самоизолациjи, у коjима ниjесу утврђене неправилности, закључује Харасани.

– Краjем августа смо имали састанак са представницима Управе полициjе и Воjске Црне Горе да се пружи подршка инспекторима у надзору, jер морамо рећи да су инспектори овим активностима преоптерећени и да их jе мало. Не само то, од нас се, не познаваjући оквир наших надлежности ван коjих не смиjемо поступати, очекуjе превише, односно дjеловање ван наших овлашћења. Подсjећамо да наше инспекциjе имаjу овлашћења да контролишу привредне субjекте, као и ограђене jавне манифестациjе приjављене надлежним органима, гдjе санитарни инспектори контролишу улаз лица у таj простор. Међутим, ако су скупови неприjављени и људи се спонтано окупљаjу на jавним површинама, ту jе належност полициjе односно Комуналне, да обезбиjеди поштовање мjера – не више од 50 лица на jавном мjесту. Дакле наше службе немаjу надлежност да контролишу jавне површине и разна друга мjеста окупљања, мимо пословних субjеката и приjављених ограђених скупова, и то jавност мора знати, нагласио је Харасани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:33