/ Фото: Л. Ружић
30/06/2021 u 18:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ упозорава: Млађима од 60 година не давати Астра Зенека вакцину

Тим лицима се сугерише алтернативна вакцина

Због ризика од настанка тромбозе -ријетке озбиљне нежељене реакције након имунизације (НДНИ) са Астра-Зенека вакцином, у случају када је трансмисија вируса ниска, сугерише се да се лицима испод 60 година препоручи алтернативна вакцина, саопштено је данас из Института за јавно здравље.

То је препорука Радне групе Института за јавно здравље, на основу претходних ставова Националног савјетодавног тијела за имунизације (НИТАГ) и на основу процјене користи и ризика објављене од стране Европске агенције за љекове (ЕМА).

- Због ризика од настанка тромбозе са тромбоцитпенијом (ТТС), ријетке озбиљне нежељене реакције након имунизације (НДНИ) са Астра-Зенека вакцином (учесталост ТТС је у просјеку 1 случај на 100,000 датих доза вакцине), у случају када је трансмисија вируса ниска (дефинисано од стране ЕМА као стопа од 55 новодијагностикованих инфекција на 100,000 становника за период од мјесец дана) сугерише се да се лицима испод 60 година препоручи алтернативна вакцина (ово из разлога што је ризик за настанак ТТС након АстраЗенека вакцине већи код млађих особа, па је, у случају ниске трансмисије вируса (малог ризика за заражавање), однос користи од вакцинације и ризика од настанка ове озбиљне НДНИ неповољан код лица узраста испод 60. година - саопштено је из Института.

У условима средње и високе стопе трансмисије вируса однос користи и ризика од ове озбиљне НДНИ је повољан за све узрасне групе тј. на страни је вакцинације.

Здравствени радници, додаје се, који раде на пунктовима за вакцинацију дужни су да упознају вакцинисане особе о потенцијалном ризику за настанак свих НДНИ као и могућим симптомима и знаковима који могу указивати да се ради о ТТС (упутство је раније дистрибуирано од стране ЦИнМЕД-а здравственим радницима).

- Kако би се та лица што прије јавила здравственом систему ради одговарајуће дијагностике и третмана (прилог графички приказ о односу ризика и користи од пријема АстраЗенека вакцине у условима различитих интензитета трансмисије САРС-КоВ-2, који је припремила ЕМА - наводе у саопштењу.

Такође, ЕМА-ин одбора за хумане лијекове (ЦХМП) је 21. маја препоручио здравственим радницима сљедеће :

– Не смије се давати АстраЗенека Ковид-19 вакцина (Ваxзевриа или друго брендирано име) никоме ко је имао крвне угрушке с ниским нивоом тромбоцита (тромбоза са синдромом тромбоцитопеније, ТТС) након примања вакцине.

– Неопходно је провјерити да ли има крвних угрушака код било које особе која има низак број тромбоцита у року од три неђеље од вакцинације.

– Неопходно је провјерити да ли има знакова ниског броја тромбоцита код било које особе која има крвне угрушке у року од три неђеље од вакцинације.

– Неопходно је осигурати да пацијенти који имају крвне угрушке са ниским бројем тромбоцита након вакцинације добију одговарајућу специјалистичку његу.

– Особе које су примиле прва дозу Астра-Зенека вакцине, уколико нису имале озбиљни НДНИ, треба да приме и другу дозу од истог произвођача. Особама које су након прве дозе развиле озбиљне НДНИ (ТТС, сy повећане пропусности капилара) за другу дозу им треба бити понуђена алтернатива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:45