/ - ИЈЗ
10/01/2022 u 07:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: Од данас самоизолација траје само седам дана

Вриjеме карантина за све блиске контакте се скраћуjе са 14 на 10 дана, а под блиским контактом се подразумиjеваjу сви чланови домаћинства, нова је одлука

Институт за jавно здравље Црне Гора (ИЈЗ) предложио је, а Комисиjа за борбу против ковида-19 инфекциjе и Министарство здравља прихватили измjене важећег протокола коjе ће ступити на снагу данас, наводи се у саопштењу ИЈЗ.

- Вриjеме изолациjе за особе код коjих jе потврђена САРС-КоВ-2 инфекциjа скраћуjе се са 10 на 7 дана, осим за лица коjа се лиjече у болницама или су имунокомпромитовани. Услов за излазак из изолациjе jе да особа у последњих 24 сата нема повишену тjелесну температуру нити знакове респираторне инфекциjе - наводде из ИЈЗ.

Вриjеме карантина за све блиске контакте се скраћуjе са 14 на 10 дана. Под блиским контактом се подразумиjеваjу сви чланови домаћинства.

- Уколико jе било блиских контаката и с другим лицима ван домаћинства позитивна особа jе у обавези да обезбиjеди податке тог контакта (име и презиме, матични броj, адресу и броj телефона) и достави их надлежноj епидемиолошкоj служби. Ако током периода карантина особа развиjе симптоме болести треба да се jави у Ковид амбуланту локалног Дома здравља ради тестирања и остане у карантину док негативан тест не потврди да се симптоми не могу приписати ковид-19 инфекциjи. На основу рjешења о изолациjи за обољелог (потврђеног случаjа ковид инфекциjе) издаjе се рjешење о карантину за блиски контакт из домаћинства коме jе исто неопходно због правдања одсуства са посла и отварања боловања - наводи се у саопштењу ИЈЗ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:17