/ - INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE
11/07/2024 u 12:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IJZ: Registrovan osmi slučaj obolijevanja od morbila

Institut za javno zdravlje Crne Gore je juče u kasnim popodnevnim časovima registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila.

- Obolijevanje je registrovano kod nevakcinisane osobe muškog pola starosti 22 godine iz Bijelog Polja, koja trenutno živi i radi u Budvi. Obolijevanje je potvrđeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti i  serološkom analizom (prisustvom specifičnih IgM i IgG antitjela), navodi se u saopštenju.

Pacijent je hospitalizovan u KBC Kotor i prema dobijenim informacijama trenutno je dobrog opšteg stanja.

- Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenja bolesti. Epidemiološko ispitivanje vrše nadležne službe KBC Kotor i Doma zdravlja Budva, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku, navode iz IJZ.

Od 28. marta 2024. godine, zаključnо sа 11. julom 2024. gоdinе rеgistrоvаnо je osam slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа u Crnoj Gori.

- Prema posljednjim dostupnim podacima, u zemljama okruženja bilježi se dalji porast broja registrovanih slučajeva morbila. Ukupnо је tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 6.316 slučajeva (zaključno sa 09.07.2024.). U Republici Srpskoj je prijavljen je 251 slučaj (zaključno sa 05.07.2024. godine), a u Srbiji je rеgistrоvаn 181 slučаj mоrbilа (zаključnо sа 07.07.2024. godine) sa naglaskom da je u periodu od 01 - 07.07.2024. g. registrovan 31 novooboljeli. U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024.), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024.), precizirano je iz IJZ-a.

Prema izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) ove godine je 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila.

- Jedina prava mjera prevencije je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na roditelje da  vakcinišu svoju djecu bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine, dodaju u saopštenju.

Osobama koje nijesu potpuno vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom ili nemaju dokaz da su preležale ovu bolest ne preporučuju se putovanja, naroćito u države i regionima gdje su registrovani slučajevi obolijevanja. Takođe, savjetuje im se da izbjegavaju bilo koji vid okupljanja i boravka u kolektivu.

Više informacija možete pronaći na: www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbili

Šimun: Nevakcinisano više od 26.500 djece, MMR je bezbjedan

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 06:55