Korona korona / - UNSPLASH
04/12/2021 u 17:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: Сумња се да је омикрон сој стигао у Црну Гору, породица стављена у изолацију

- Сви чланови породице су доброг општег стања, са благим симптомима и њихово здравствено стање се прати - истичу из Института

Детаљним епидемиолошким надзором који се спроводи над путницима у међународном саобраћају, а који долазе из земаља Африке у којима је детектован нови сој САРС-ЦоВ-2, омикрон, од посебног јавноздравственог значаја, утврђена је сумња на оболијевање од овог соја код једне породице у Црној Гори, саопштили су из Института за јавно здравље.

Додатним микробиолошким испитивањима у Лабораторији за молекуларну дијагностику ИЈЗЦГ, коришћењем помоћних перформанси ПЦР дијагностике која представља својеврсну прескрининг методу, додатно је, како наводе, постављена сумња на оболијевање од омикрон соја САРС-ЦоВ-2.

 - Наиме, преко ИХР комуникационих канала које ИЈЗЦГ има са међународним партнерима, 3. децембра пристигла је информација да је један држављанин Црне Горе путовао 26.новембра године авионом на релацији Јоханезбург (Јужноафричка Република)-Франкфурт (Њемачка) летом којим је путовала на омикрон сој САРС-ЦоВ-2 потврђено позитивна особа. Одмах након пристизања информације спроведено је детаљно епидемиолошко истраживањем којим је утврђено да та особа није вакцинисана против САРС-ЦоВ-2 - наводе они.

Особа је 30. новембра добила прве симптоме, тестирана је у једној приватној лабораторији гдје јој је утврђен позитиван налаз на САРС-ЦоВ-2 и рјешењем санитарног инспектора та особа и његова породица стављене су у изолацију.

 - Сви чланови породице су доброг општег стања, са благим симптомима и њихово здравствено стање се прати - истичу из Института.

У даљем епидемиолошком надзору, сви контакти ове особе су истражени и стављени у изолацију, а узорци под сумњом биће детљно анализирани методом секвенцирања за чије коначне резултате је потребно 10 дана у складу са стандардном процедуром.

 - Користимо прилику да апелујемо на грађане да се придржавају прописаних мјера. Дакле, неопходно је правилно носити маску, држати физичку дистанцу, избјегавати било какав вид јавних окупљања, водити рачуна о хигијени руку и обавезно се вакцинисати. Све наведене мјере су дјелотворне и могу нас заштити и од нових сојева коронавируса - наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:25