Министарка одбране Оливера Ињац на састанку / - фото: Министарство одбране
23/06/2021 u 18:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Одбрамбена сарадња Црне Горе и Канаде изузетно квалитетна

Ињац је нагласила да је 10. jуна ове године упућен контигент VI припадника Воjске Црне Горе у еФП, чиме Црна Гора пружа констанатан допринос међународноj стабилности

Министарка одбране Оливера Ињац, се састала са изаслаником одбране Канаде, пуковником Жаном Берниjером, те jе наглашено да jе одбрамбена сарадња ове двиjе земље изузетно квалитетна.

Ињац jе изразила задовољство приликом за упознавање са Берниjером, пожељевши му успjех у обављању одговорне дужности.

Истакла да jе одбрамбена сарадња Црне Горе и Канаде изузетно садржаjна и квалитетна, у прилог чему говори сарадња у оквиру модернизациjе Воjске Црне Горе и заjедничког доприноса систему колективне безбjедности.

Ињац jе нагласила сарадњу са Канадском привредном корпорациjом – ЦЦЦ коjа jе резултирала набавком 5 БЕЛЛ хеликоптера у периоду од 2018 до 2021. године, коjи су намиjењени не само за потребе Воjске Црне Горе већ и за широку употребу у цивилне сврхе и самим тим у служби грађана.

Министарка jе посебно нагласила сарадњу у оквиру Оjачаног присуства на Истоку, еФП, унутар борбене групе у Летониjи, коjу предводи Канада, а у коjоj Црна Гора учествуjе од децембра 2018. године.

Нагласила jе да jе 10. jуна ове године упућен VI контигент припадника Воjске Црне Горе у еФП, чиме Црна Гора пружа констанатан допринос међународноj стабилности. Овом приликом Ињац jе изразила захвалност поводом донациjе коjу jе Амбасада Канаде опредиjелила за Црну Гору током 2020 године, а у циљу борбе против пандемиjе Ковид-19 коjа jе била и остаjе здравствени изазов на глобалном нивоу.

Пуковник Берниjер, коjи ће функциjу обављати на нерезидентноj основи, из Београда, Р. Србиjа, jе изразио задовољство реализациjом наступне посjете Министарству одбране Црне Горе, као и част приликом за обављање фунцкиjе изасланика одбране у држави коjа jе и поуздан НАТО савезник и билатерални партнер Канаде. Истакао jе задовољство досадашњом билатералном одбрамбеном сарадњом и изразио наду да ће иста у предстоjећем периоду бити jош интензивниjа. Посебно jе истакао сарадњу у оквиру еФП те похвалио интензиван допринос Црне Горе систему колективне безбjедности када jе ангажман у међународним мисиjама у питању.

Приликом састанка пуковник Берниjера са генералним диРектором Директората за одбрамбену политику и планирање, генерал маjором Раjком Пешићем, закључено jе да jе сарадња Црне Горе и Канаде у претходном периоду била обострано задовољаваjућа, те да се у пост ЦОВИД периоду очекуjе интензивирање сарадње између два министарства, као и разматрање нових модалитета исте.

На састанку са начелником Генералштаба ВЦГ, бригадним генералом Милутином Ђуровићем, направљен jе преглед сарадње Црне Горе  и Канаде када jе у питању набавка 5 БЕЛЛ хеликоптера коjом jе модернизовано ваздухопловрство Црне Горе, као и да jе сада акценат на модернизациjи Морнарице ВЦГ на коjем пољу се отвара нова могућност сарадње са Канадом, о чему су се саговорници сагласили.

Пуковник Берниjер се, у оквиру наступне посjете, састао и са в.д директором Обавjештаjно безбjедносног директората, ппук Тодором Горановићем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:16