Црногорски исељеници у Чикагу / - Б. Пејовић
24/05/2021 u 10:23 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Исељеници из САД: Црна Гора је наша и биће демократска

И док се исељавање интензивирало због стања безперспективности, а габарити дијаспоре повећавали, једина брига недомократске власти је била како задржати привилегије и злоупотребљавати имовину свих њених грађана

Борис Пејовић из Чикага доставио је порталу Дана саопштење тамошњих исељеника у којима црногорска дијаспора, настањени годинама у Сједињеним америчким државама, исказује наду да ће Црна Гора, коначно бити демократска држава.

- Нажалост, многи данашњи исељеници су из принуде напустили своју земљу, у немогућности да користе основна људска и уставна права - једнаке шансе и слободу мисли. Претходна вишедеценијска власт, која је у задњих неколико извјештаја релевантних међународних организација квалификофана типом хибридних режима, није имала елементарног демократског капацитета у омогућавању свим грађанима да квалитетом и способношћу буду конкурентни на тржишту рада, односно да имају равноправнан статус - истиче се у саопштењу.

Наши исељеници у САД сматрају да је кључна референца била партијска књижица владајућих субјеката и беспоговорно повиновање успостављеном дискриминаторском систему. Управо такав однос хибридног режима је допрнио исељавању на десетине хиљада грађана, не марећи за губитак највриједнијег данашњег ресурса једне земље - човјека.

- И док се исељавање интензивирало због стања безперспективности, а габарити дијаспоре повећавали, једина брига недомократске власти је била како задржати привилегије и злоупотребљавати имовину свих њених грађана. Дакле, опште добро је потпуно подређено интересима владајуће касте. Зачуђујуће, један дио наше дијаспоре је на несхватљив начин подржавао такву антидемократску и антипатриотску праксу. Питање је да ли се ради о незнању или свјесном саучесништву у потпуној економској девастацији и општем посрнућу државе и друштва? - каже се у саопштењу.

- Међутим, јасније је након што су се појединци из црногорске дијаспоре очигледно са улогом испоставе пораженог хибридног режима ставили у службу пропаганде да ће црногорски држављани у дијаспори остати без држављанства. Дужни смо да се, такође, као аутентични представници дијаспоре оградимо од таквих манипулација. Наиме, апсолутно немамо страх од примјене Устава, који је недвосмислен у заштити права на држављанство свих црногорских држављана, гдје год живјели - наглашава се у допису које је потписао Борис Пејовић.

Очекују да ће и дипломатско-конзуларна мрежа почети са професионалним радом, како би сви црногорски исељеници били коначно задовољни односом и бригом државе поријекла и њене дипломатије, без селективности.

- И на крају желимо да искажемо оптимизам да долазе боља времена за нашу Црну Гору. Надамо се да ће напорима демократских снага, земља коју смо већ из наведених разлога напустили, бити прогресивна држава владавине права, те једнаких шанси и могућности за све њене грађане. На том путу Црна Гора и њен народ имају пуну нашу подршку и спремност да будемо дио заједничког успјеха - истичу исељеници уз поруку: Црна Гора је наша.

М.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:42