Делегације министарства здравља ЦГ и БиХ / - фото: Министарство здравља
24/03/2022 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Искуства Црне Горе у изради дигиталне ковид потврде значаjна помоћ БиХ

Секулић jе истакао да jе сарадња између двиjе државе резултирала да се у овом моменту убрзао процес приласка БиХ Европском дигиталном ковид сертификату

Министарства здравља и jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Црне Горе, пружиће техничку, правну и другу врсту логистичке подршке колегама из Босне и Херцеговине (БиХ) у поступку  израде и придруживања БиХ ЕУ дигиталноj Ковид потврде, саопштено је из Министарства здравља.

У том циљу делегациjа БиХ боравила jе данас у посjети Црноj Гори и на састанку са представницима црногорских министарстава упознала се са организациjом система издавања ЕУ ковид потврда у Црноj Гори, са нагласком на техничка рjешења, односно начин интеграциjе Документ Сигнер сертификата (ДСЦ) у самом систему за потписивања.

-Министарство здравља и Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа са задовољством су остварили сарадњу са инстутуциjама Босне и Херцеговине како би извршили трансфер знања и технологиjа у односу на дигитални ковид сертификат - казао jе Александар Секулић, генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља.

Он jе истакао да jе сарадња између наше двиjе државе резултирала да се у овом моменту убрзао њихов процес приласка Европском дигиталном ковид сертификату, а осим тога, како jе казао размиjењена су знања у домену технологиjа коjе су специфичне за овакав сертификат, а коjе се могу кроз цио здравствени систем проширити и на друге сервисе, коjи су од кључног значаjа за оно што су наши циљеви.

- Велико нам jе задовољство да угостимо колеге из БиХ, jер jе то пут коjим Министарство здравља намjерава да остваруjе и регионалну и ширу међународну сарадњу - казао jе Секулић.

Програм менаџер у Регионалноj школи за jавну администрациjу (РЕСПА), Оливера Дамjановић казала jе да њихова организациjа обезебjеђуjе подршку земљама Западног Балкана у спровођењу рефеорми jавне управе.

- Путем наших активности ми подржавамо и развоj нових дигиталних сервиса, али и редизаjн постоjећих на начин да они одговараjу потребама грађана. Унутар такве jедне инициjативе jе обезбиjеђена ова регионална размjена искустава и ми се надамо да ће успjешно спроведени модел развоjа Цовид сертикиката у Црноj Гори бити инспирациjа, али и велика помоћ за представнике Агенциjе за идентификациjу докумената, регистра и размjене информациjе БиХ - казала jе Дамjановић.

Шеф одсjека у Агенциjи за идентификациjу докумената, регистра и размjене информациjе БиХ Нермин Бећирбашић, навео jе да jе циљ посjете делегациjе БиХ, коjа су учествовала у изради дигиталне ковид потврде Министарствима здравља и jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, да се размиjене искуства и да се омогући да се оваj проjекат ефикасно реализуjе и у БиХ и убрза на задовољство свих грађана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:16