Животна средина, Илустрација / - 1 тр
13/05/2021 u 13:27 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Испитиваће јавно мњење о заштити животне средине

Истраживање ће показати колико су грађани упознати са одговараjућим стандардима и приоритетним питањима у области управљања отпадом, квалитета ваздуха, квалитета вода и заштите природе и у коjоj мjери jе повећана еколошка свиjест грађана у односу на 1994. годину, наводе из Коалиције 27

Коалициjа 27 започеће испитивање jавног мњења о заштити животне средине и поглављу 27 - Животна средина и климатске промjене, навели су из ове организације.
– Теренско истраживање коjе за циљ има процjену нивоа jавног разумиjевања еколошких питања биће спроведено у периоду од 14. до 31. маjа 2021. године, на узорку од 1000 испитаника са териториjе Црне Горе. Истраживање ће показати колико су грађани упознати са одговараjућим стандардима и приоритетним питањима у области управљања отпадом, квалитета ваздуха, квалитета вода и заштите природе и у коjоj мjери jе повећана еколошка свиjест грађана у односу на 1994. годину – наводе из ове коалиције.

Из Коалиције 27 истичу, да на путу ка ЕУ, поред усклађивања и имплементациjе прописа, неизоставно jе континуирано спроводити активности на jачању грађанске еколошке свиjести.

– Чак 70 одсто правне тековине у области заштите животне средине се спроводи на локалном нивоу. Док ОЦД и институциjе годинама раде на подизању свиjести и информисању грађана, питање jе колико смо данас заиста упознати и спремни да учествуjемо у њиховоj имплементациjи, као различити али битни друштвени актери. Користећи истраживања из 1994. године у области заштите животне средине, покушаћемо да дамо упоредни приказ освjештености црногорског друштва након двиjе децениjе, а у сусрет 30 година од проглашења еколошке државе Црне Горе – наводе из Коалиције 27.
Ова активност jе дио проjекта АРТЕМИС "Унапређење ка посвећеноj и конкретноj примjени еколошких стандарда", коjи НВО Грин Хоум реализуjе у сарадњи са НВО Центар за заштиту и проучаванjе птица, НВО Друштво младих еколога Никшић и НВО Сjеверна землjа, уз финансиjску подршку Балкан Труст фор Демокраси.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:52