Težak život Romkinja potvrđen i istraživanjem / - SHUTTERSTOCK
29/03/2024 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje: Romkinje najugroženija kategorija stanovništva

Istraživanja u okviru projekata u kojima participira Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) pokazala su da su od svih ranjivih kategorija u Crnoj Gori djevojčice i žene Romkinje najugroženija kategorija stanovništva.

Ovaj podatak saopštila je sekretarka Odbora za društvene ​djelatnosti ZOCG Ivana Nedović, učestvujući u zajedničkoj sjednici tri skupštinska radna tijela – Odbora za ljudska prava i slobode, Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za prosvetu, nauku, kulturu i sport.

Kako navode u saopštenju, tema zajedničke sjednice bila je stepen realizacije prava djece i mladih i njihovih porodica koji pripadaju romskoj i egipćanskoj populaciji u Crnoj Gori sa fokusom na obezbjeđivanje održivog rješenja za prevoz djece iz romske i egipćanske zajednice do vrtića i škola i povećanja broja saradnika socijalne inkluzije Roma i Egipćana iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i trajno regulisanje njihovog statusa.

Ova sjednica je održana na inicijativu UNICEF-a.

Nedović je saopštila da ZOCG učestvuje u regionalnom projektu koji se bavi socijalnom inkluzijom, te da će u okviru njega uskoro izraditi jednu vrstu mape puta koja će pomoći da se utvrde ključni problemi sa kojima se ranjive kategorije suočavaju u procesu inkluzije.

Nedović istakla da će uskoro imati mapu puta za bolju socijalnu inkluziju RE populacije (Foto: ZOCG)

- Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da se pohvalimo nekom novom dobrom praksom lokalnih samouprava koje pružaju podršku romskoj i egipćanskoj populaciji da se što uspešnije uključi u život lokalne zajednice", poručila je Nedović.

Ona je u svom izlaganju ukazala na važnost da Ministarstvo prosvjete što prije donese Pravilnik o organizovanju prevoza djece predškolskog uzrasta, kako bi lokalne samouprave koje organizuju ovu djelatnost imale odgovarajući pravni okvir.

- Podstičemo nadležna resorna ministarstva da u intenzivnijoj komunikaciji rješavaju pitanja RE populacije, jer se nekad stiče utisak da je za to potrebna inicijativa međunarodnih partnera kao što je UNICEF. Ne treba bježati od preuzimanja ne samo zasluga, nego i odgovornosti za nešto što nije dobro urađeno - poručila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:42