/ Фото: Саборни Храм у Подгорици
26/05/2021 u 09:42 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Избором владике Јоаникија за митрополита, остаје упражњено мјесто епископа будимљанско никшићког

Постоје двије могућности, да избором митрополита одмах буде изабран и епископ будимљанско-никшићки, илида владика Јоаникије буде митрополит, али и администратор Епархије будимљанско никшићке.

Медији у Србији најављују, иако то још није дошло на дневни ред Светог архијерејског сабор Српске православвне цркве, да ће епископ будимљанско-никшићки, Јоаникије, постати нови митрополит црногорско-приморски, односно наследник свог духовног оца Амфилохија, а самим тим и други човек Српске православне цркве.

Сва је прилика да ће владика Јоаникије бити једини предлог за новог митрополита црногорско-приморског, а на епископима ће бити да својим гласовима потврде подршку која је, сва је прилика, неупитна.

- Он ће бити предложен и готово сигурно изабран на то место, јер су наши архијереји свесни да не постоји позванија особа да наследи Амфилохија на челу Митрополије у Црној Гори - наводи Нова.рс.

Избором владике Јоаникија за митрополита црногорско - приморског, отвара се питање упражњеног мјеста епископа будимљанско-никшићког. Према правилима Српске православне цркве у том случају постоје двије могућности. Једна је да након избора владике Јоаникија за митрополита, одмах буде изабран и епископ будимљанско-никшићки, и, за сада, није познато ко би могао да буде кандидат. Друга могућност је да владика Јоаникије буде митрополит, али и администратор Епархије будимљанско никшићке.

Подсјетимо Свети архијерејски сабор СПЦ на мајском засиједању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног епископа будимљанског Јоаникија. На мајском засиједању Сабора 2002. године изабран је за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у Ђурђевим Ступовима у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске основане Светим Савом 1220. године.

Сва је прилика да ће владика Јоаникије бити једини предлог за новог митрополита црногорско-приморског, а на епископима ће бити да својим гласовима потврде подршку која је, сва је прилика, неупитна

Иначе, након смрти митрополита црногороско-приморског Амфилохија, епископ будимљанско никшићки Јоаникије је фигурирао као најозбиљнији кандидат за његовог насљедника. Вјерни народ у Црној Гори и свештенство од старта су били неподијељени у ставу да би управо он морао да буде тај који ће преузети бригу о цркви у Црној Гори.

На то мјесто Јоаникија препоручју бројне околности – блиска сарадња са покојним митрополитом Амфилохијем, висок углед који ужива међу вјерницима и свештенством у Црној Гори, а нарочито његова активна улога у прошлогошњим литијама против Закона о слободи вероисповести.

Упућени из СПЦ кажу за Јоаникија да је истински молитвеник и аутентични настављач духовне мисије митрополита Амфилохија, те да ће са његовим избором Митрополија наставити курс који је пре 30 година задао његов духовни отац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:00