Mјeštani prinuđeni sami da finansiraјu opravke / DAN
24/10/2024 u 07:13 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izostala konkretna pomoć izvršne vlasti za saniranje štete od nevremena: Vlada maćehinski prema Šavniku

Selo Komarnica, koje je po mišljenju mnogih jedno od najljepših crnogorskih turističkih mjesta, sporo se vraća u normalu nakon katastrofalnih bujica koje su u noći između 5. i 6. oktobra napravile ogromnu štetu, noseći pred sobom kuće, mostove, puteve...

Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, ali su desetine mještana, kao i nekoliko turista, dva-tri dana bili potpuno odsječeni od svijeta. Pokidani su električni kablovi,seoski vodovod bio јe gotovo potpuno uništen, a voda u njemu pretvorena u mulj i blato. Nekoliko dana nakon te katastrofe malo se ko sjetio mještana sela Komarinice, osim lokalne uprave, koja je, koliko je bila u mogućnosti, priskočila u pomoć, dok јe konkretna pomoć Vlade šavničkim selima izostala. Nekoliko dana kasnije, u Komarnicu su stigle građevinske mašine firme Bemaks i Vojske Crne Gore, koje su radile na sanaciji terena.

Mještani kojima su porušeni objekti i pričinjena velika materijalna šteta nijesu zadovoljni odnosom države prema njima, jer sva oštećenja i popravke moraju da finansiraju iz svojih džepova.

Zdravko Kasalica, čiji je ribnjak u selu Komarnica pretrpio velika oštećenja i, po svemu sudeći, najveću štetu u nedavnoj vodenoj bujici, kaže da ima još dosta da se radi kako bi se njegov ribnjak koliko-toliko doveo u funkcionalno stanje.

Јoković obećao pomoć

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković posjetio јe јuče Šavnik i obećao pomoć poljoprivrednim proizvođačima u saniranju posledica poplava koje su nedavno pogodile to područje. Sa njim je bio član vladine Komisije za elementarne nepogode. Kako je saopšteno iz ministarstva, Joković je rekao da su se uvjerili da je nanijeta velika šteta lokalnoj infrastrukturi i poljoprivrednim domaćinstvima i da će apelovati na Vladu da se napravi infrastruktura kako bi se usmjerilo korito rijeke Komarnice.

– Ministarstvo će finansijski pomoći lokalnu samoupravu i poljoprivredne proizvođače koliko je u mogućnosti, a prema procjenama lokalne, a nakon toga i vladine komisije, kazao je Joković, koji je apelovao na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoju imovinu, kako bi bili sugurniji u nekim nepredviđenim situacijama.

– Uz pomoć prijatelja i rođaka uspio sam da očistim bezene od mulja, pijeska i druge prljavštine. Mašine Bemaksa sredile su korito rijeke Komarnice, vrativši nasipe u prvobitno stanje. Uspio sam da spasim oko 300 kilograma riblje mlađi koju sam pokupio po potoku, rukavcima i lokvama kada se povukla voda. Ali, to je više nego simbolično jer sam od četiri tone konzumne ribe, koja je bila spremna za prodaju, jedva uspio da spasim nekih 50 kilograma. Od dvije tone hrane za ribe ništa nijesam uspio spasiti. Juče sam kupio nešto hrane za ovo malo ribe što je ostalo, kako ne bi i ona uginula. Sve sanacije i kupovinu hrane za ribnjak finasirao sam iz svojih sredstava – rekao je Kasalica, koјi štetu na svom ribnjaku procјenjuјe na oko 150.000 eura.

Bar uplaćuje Šavniku 40.000 eura pomoći

Vlasnik etno-sela "Komarnica" Milan Grujić kaže da je uspio da vrati u red dosta toga.

– Morao sam da bacim nekoliko zamrzivača i friždera koji su se pokvarili tokom nevremena. Imam još dosta posla jer su prljava voda i blato začepili dosta vodovodnih i kanalizacionih cijevi. Zvuči nevjerovatno, ali bujica mi je potkopala septičku jamu i totalno je urušila. Ovakvu bujicu nikad niko nije zapamtio. Što je bilo bilo je, ali se zaista bojim da se ovo čudo opet ne ponovi. Ovim putem želim da zahvalim Vojsci Crne Gore, koja je svojim građevinskim mašinama sredila dosta uništenog terena oko riječnog korita. Donji dio sela Komarnica sredile su mašine firme Bemak, dok su na terenu srednjeg i gornjeg dijala sela mašine Vojske Crne Gore uradile dosta toga. Čitavo vrijeme radila јe i mašina Opštine Šavniki i uradila koliko je mogla. Niko nam ništa nije pomogao, osim što јe službenik Opštine Šavnik izvršio popis nastale štete. Јa sumnjam da će nam iko pomoći da nadoknadimo nastalu štetu – kazao јe Grujić.

Premijer obećao pomoć mještanima ugroženih šavničkih sela u saniranju materijalne štete

Stanovnik sela Komarnica Dado Đurđić ističe da je na lokaciji gdje on živi sve dobro, osim crijeva za vodu, koje je iskidano i koje treba zamijeniti novim.

– Mi smo o našem trošku krpili crijevo za vodu i donekle ga doveli u funkciju, ali to nije to. U početku je bilo dosta poziva, ali evo već nekoliko dana niko nas ne zove, niti pita treba li nam nešto. Dosta toga uradile su građevinska operativa firme Bemaks, Vojske Crne Gore i Opštine Šavnik. Meni je samo put bio oštećan, ali je sada sve dovedeno u upotrebno stanje – rekao je Đurđić.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 07:13