/ - фото: Министарство одбране
20/08/2021 u 14:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jедрењак Jадран прославио 88. годишњицу

Школски брод “Jадран” изграђен jе 1933. године у Хамбургу, за потребе обуке морнаричког кадра. У луку Тиват jе упловио 16.jула исте године, а у флотну листу jе уписан 19. августа

Команда Морнарице Воjске Црне Горе и посада школског брода “Jадран” угостили су синоћ начелника Генералштаба, бригадног генерала Милутина Ђуровића, представнике jединица ВЦГ и приjатеље брода на свечаности поводом 88. годишњице “Jадрана”.

Командант МВЦГ, капетан фрегате Горан Ђурковић,  jе истакао значаj ш.б. “Jадран” и додао да “ништа ниjе слично животу човjека, као `живот` брода. Због тога се и људи везуjу за њих, сви успони и падови коjе доживе преносе се на бродове. Заjеднички диjеле судбину”.

Како се наводи у саопштењу, командант Морнарице jе поручио да jе “Jадран” носио поруке мира и слободе по свим меридиjанима.

– Испричао jе броjне приче о своjим путовањима и људима коjи су на њему стицали знања о мору и управо он на наjбољи начин отвара jедра, срце и душу и даjе нам да завиримо у те приче – рекао jе Ђурковић.

Командант “Jадрана”, капетан корвете Иван Лаковић,  нагласио jе да таj jедрењак, као бисер поморачке културе, поносно и даље служи за обуку морнара, што му jе била и првобитна намjена.

– Jадран нам поручуjе да будемо поносни, да му вjерно служимо, пуног срца, а на наjљепши начин промовишемо и славимо – казао jе Лаковић.

Истакао jе да нема поносниjе посаде и команданта на своj брод, од њега иљуди коjи служе на “Jадрану”.

Школски брод “Jадран” изграђен jе 1933. године у Хамбургу, за потребе обуке морнаричког кадра. У луку Тиват jе упловио 16.jула исте године, а у флотну листу jе уписан 19. августа, што се од тада прославља и обиљежава као Дан школског брода “Jадран”.

Пловио jе Атлантским океаном, Средоземним, Црним и многим другим морима, а официри, подофицири и морнари генерациjама су стицали своjа основна поморачка знања на њему.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:31