PRES MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE / - FOTO: DAN PORTAL/GORDANA BOJANIĆ
09/09/2024 u 10:47 h
G. BojanićG. Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Joković: Gradiće se postrojenje za preradu životinjskog otpada, država će namiriti štetu stočarima

Do sada je zbog kju groznice eutanazirano 59 grla, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković. On je pozvao nadležne da provjere rad svih u tom resoru i poručio da će odgovarati svi koji su pravili propuste.

On je naveo da se bolest pojavila na osam farmi u Danilovgradu i Nikšiću, te da je ministarstvo odmah formiralo stručni tim.

- Peduzete su sve mjere, najveće u regionu, a siguran sam nisu veće ni u EU. Do sada je uklonjeno 59 grla.Ona se moraju negdje skloniti, pa određivanje mjesta za zakopavanje sprovodi lokalna samouprava- rekao je Joković na konferenciji za medije.

On je kazao da će država namiriti štetu proizvođačima.

Zbog eutanaziranih grla oboljelih krava mještani MZ Bogetići traže da ministar i inspekcija dođu na lice mjesta

- Ovdje smo svi gubitnici, vratiće se onoliko koliko je po zakonu, na ovome ne može niko da zaradi- kazao je on.

Ministar je rekao da će država preduzeti sve mjere u odnosu na one koji šire lažne informacije u vezi kju groznice.

- Učinili smo sve što nauka i struka propisuju. Ne postoji potpuni lijek, ali ima metoda da se bolest ublažava- kazao je ministar.

Joković je rekao da smo dobili sredatava za gradnju postrojenja za uklanjanje otpada životinjskog porijekla u iznosu od 15 miliona eura.

- Sredstva su na raspolaganju, vrlo brzo ćemo raspisati tender. Dobili smo tehničko urbanističku saglasnost za izgradnju postrojenja u Nikšiću, parcela je određena, vjerujem da će izgradnja početi uskoro- kazao je on.
Joković je rekao da se otprilike na osnovu cijena grla može okvirno procijeniti šteta, ali da će to naknadno biti saopšteno. Istakao je da to neće uticati na ulaganja u poljoprivredu. Ministar je rekao da nemamo dovoljan broj veterinara u zemlji koj bi odgovorili na situaciju kada bi kju groznica uzela maha te da se najčešće zaraze veterinari i stočari, ali u najvećem broju slučajeva budu bez simptoma. 

Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, kazao je da kju groznica nije prenosiva hranom. 

- Svaki sir koji se nalazi na tržištu Crne Gore nalazi se iz odobrenog objekta. Na gazdinstvima koja su registrovana, a bave se proizvodnjom sira nije registrovana groznica. - rekao je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 15:15