Фото: ПРИНТСКРИН / - Фото: ПРИНТСКРИН
27/07/2021 u 20:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калуђеровић и Мук: Залагаћемо се за професионално и ефикасно тужилаштво

Законом jе предвиђено да у Тужилачком савjету буде jедан правник из НВО сектора, а ко ће то бити одбор ће накнадно утврдити

На сjедници Одбора за политички систем, правосуђе и управу саслушани су кандидати за чланове Тужилачког савjета из реда угледних правника – представници невладиних организациjа Снежана Калуђеровић и Стево Мук. Они кажу да ће се, уколико буду изабрани, залагати за професионалан, ефикасан и транспарентан рад Тужилаштва.

Предсjедник Управног одбора Института алтернатива и члан Владиног Националног савjета за борбу против корупциjе на високом нивоу Стево Мук и виша правна савjетница у Центру за грађанско образовање Снежана Калуђеровић вjеруjу да њихово искуство из цивилног сектора може доприниjети бољем раду тужилаштва, пише портал РТЦГ.

– Могу доприниjети транспарентном раду и jачању интегритета тужилаштва нарочито ако имамо у виду све препоруке међународних партнера за приступање Црне Горе и Е У – саопштила jе Калуђеровић.

– Jа вjеруjем да имаjући у виду све о но што смо радили, анализирали током претходних година, можемо да донесемо неки другачиjи поглед, поглед споља – казао jе Мук. 

Наjвише питања за Снежану Калуђеровић било jе о споразуму о признаjу кривице. Каже да таj институт треба да постоjи у правном систему, али да се његова примjена у пракси мора миjењати.

– Да ли осjећате да ли jе ту постоjала селективност када jе у питању нуђење споразума о признања кривице – питала jе посланица ДФ-а Бранка Бошњак.

Снежана Калуђеровић каже да се под хитно мора ићи у измjене закона како би се таj поступак ограничио за дjела до 10 година затвора.

– Да ли сматрате да jе политички притисак када потпредсjедник Владе наговjештава неке поступке да ће се водити у тужилаштву коjе ниjе формирано, jавно прозива људе, чак им суди приjе суда – питао jе Милош Николић из ДПС-а.

– Ако Абазовић има релевантне доказе и базира на неким чињеницама онда не видим шта jе спорно – казала jе Калуђеровићева.

Момо Копривица из Демократа питао jе кандидате шта би их доминантно руководило приликом избора тужилаца и руководилаца тужилаштава.

– Домимантно би ме водиле биографиjе тих кандидата – поручила jе Калуђеровић.

На питања посланика, Мук jе саопштио да не сматра да jе у конфликту интереса, како су то претходних дана обjавили поjедини медиjи.

Предрага Булатовића из ДФ-а интересовао jе његов став о избору челних људи у тужилаштву, као и о условима за одлазак тужилаца у пензиjу.

– Jа немам ништа против да в.д. Врховног државног тужиоца не буде особа из тужилаштва. Држава има право да подмлади тужилаштво, руковођење тужилаштвима и пропише услове за престанак функциjе без обзира на уставност, она ниjе доживотна – навео jе Мук.

–Да ли jе садашњи друштвено политички контекст добра претпоставка за ослобађање као што сте ви назвали заробљеног тужилаштва – питао jе Борис Мугоша из СД-а.

– Да ли сада постоjе гаранциjе да се то деси не, jа мислим да их нема, али jе нешто почело да се ради. Особађање заробљеног тужилаштва подразумиjева нове људе на кључним функциjама и присталица сам да то све буде у складу са законом – поручио jе Мук.

Законом jе предвиђено да у Тужилачком савjету буде jедан правник из НВО сектора, а ко ће то бити одбор ће накнадно утврдити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:29