/ - AUTOR ALEKSANDR AVUJOVIC
16/11/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кљајевић: ЈПНПЦГ одлучно у намјери да заустави криволов и обезбједи боље услове за рад

У циљу квалитетног управљања заштићеним подручјима неопходна је значајнија финансијска подршка укупног државног система у области заштите природе.

Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе одлучно је у намјери да заустави криволов и све незаконите активности на просторима националних паркова. Посвећени максимално овим активностима, очекујемо да ће надлежни органи веома брзо дати одговор ко су лица која су починила криволов убиство заштићене животињске врсте јелена. У том правцу смо добили увјерења начелника ОБ Колашин Зорана Брауновића да ће овај случај бити расвијетљен и процесуиран, истакла је директорица ЈПНПЦГ Јелена Кљајевић поводом случаја криволова у НП Биоградска гора.  

Надзорници у Службама заштите НПЦГ обављају дужности на терену у веома тешким околностима гдје су често изложени ризицима опасним по живот имајући у виду како временске неприлике, тако и сузбијање различитих видова незаконитих радњи. 

У том правцу, „прилика је да истакнемо да је надзорник Јован Богавац из Службе заштите НП Биоградска гора учинио све што је било до њега и при том показао највећи степен одговорности и храбрости имајући у виду да се ненаоружан супротставио криволовцима који су извршили ово недјело“.

У циљу квалитетног управљања заштићеним подручјима неопходна је значајнија финансијска подршка укупног државног система у области заштите природе. 

-Апелујемо на надлежне институције да обезбиједе адекватна финансијска средства за квалитетније услове рада свих запослених у овом Јавном предузећу. Овом приликом подсјећамо да плате запослених у ЈПНПЦГ нису усклађене са коефицијентима осталих државних субјеката у јавном сектору и очекујемо да ће држава у том правцу наћи адекватно рјешење- истакла је Кљајевић.

Упоредо са додатним опремањем стручних и Служби заштите, те подизањем нивоа свијести свих корисника простора заштићених подручја, могу се обезбједити кључни услови да у наредном периоду, процеси очувања заштићених подручја достигну европске стандарде којима тежимо. 

-Истовремено указујемо да на свим члановима укупне друштвене заједнице почива одговорност према заштити најзначајнијих вриједности националних паркова који чине темељ, и уједно доприносе развоју, Црне Горе као еколошке државе-закључила је Кљајевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:32