/ фото: Дан
10/06/2021 u 11:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокати из Хрватске и Републике Српске подржали колеге из Црне Горе

Подржавамо борбу за очување независности и самосталности у обављању њихове професије, навео је Јосип Шурјак

Управни одбор Хрватске одвјетничке коморе пружио је потпуну подршку црногорским адвокатима, јер сматрају да је самостална и независна адвокатура битан предуслов владавине права и успостављања правне државе.

- Поштовани господине Предсједниче, као што сам Вам већ и рекао, и ја лично и Управни одбор Хрвтске одвјетничке коморе подржавам црногорске адвокате у борби за очување независности и самосталности у обављању њихове професије- навео је, поред осталог, предсједник Управни одбор Хрватске одвјетничке коморе Јосип Шурјак у писму упућеном предсједнику Адвокатске коморе Црне Горе Здравку Беговићу и колегама.

Такође, и предсједник Адвокатске коморе Републике Српске, Далибор Мрша, упутио је писмо подршке Адвокатској комори Црне Горе, поводом обуставе пружања правне помоћи црногорских адвоката.

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

Како је јуче писао портал Дан, Адвокатска комора и Министарство финансија наставиће наредене дане преговоре, које су започели, а како сазнајемо, адвокати и Министарство преговоре воде ка одређеном рјешењу ове ситуације. Адвокатска комора и Министарство су усагласили неке ставове. Обустава рада адвоката остаје на снази до формализације свих договора.

Како сазнајемо, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић одржао је са сарадницима и представницима Управе прихода и царина састанак са предсједником и представником Адвокатске коморе. У највећој мејри ставове су приближили, а наредне дане слиједи конкретан договор.

Јуче су из Грађанског покрета УРА поздравили снапоре представника Министарства финансија и социјалног старања  и Адвокатске коморе да се у здравом духу нађе договор у вези фискализацијом те дјелатности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:44