/ - м.д.с.
09/12/2021 u 21:08 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисија утврдила: Локација Ланџа није за колектор, треба водити рачуна о парку природе Зета

- Потребно је приступити изради измјене и допуне ДУП-а и кроз употребу члан 218а Закона о планирању и уређењу постора - наведено је у извјештају

У претходном периоду, у законом дефинисаном поступку, потписана је петиција грађана којом се инсистира на преиспитивању оправданости изградње постројења за пречишћавање отпадних вода на предметној локацији “Ланџа”. У циљу преиспитивања локације, Министартсво екологије, просторног планирања и урбанизма је именовало Комисију за сагледавање колико је ова локација погодна за колектор.

Комисија је констатовала да предметна локација није адекватна за овај тип објекта.

 - Посебно је важно да је и поред свих примједби овај Елаборат усвојен неколико дана прије проглашења Парка природе „Ријека Зета“. Комисија сматра да се посебно мора водити рачуна о Парку природе Зета, јер спорно постројење за пречишћавање отпадних вода покрива незнатан дио отпадних вода Бјелопавлићке равнице - истичу они.

Предлог Комисије је да се колектор гради на другој локацији, као што је на примјер локација у оквиру Завода за извршење кривичних санкција.

 - Предност ове локације јесте државна својина (непотребна експропријација), а на наведеној локацији већ постоји и мање постројење за пречишћавање отпадних вода. Такође, у непосредној близини ове локације нема насеља, чиме би се избјегло евентуално незадовољство грађана - наводи се у извјештају Комисије којег је објавила Влада.

Измјештање колектора на ову локацију додатно би поскупио Пројекат, јер је, истичу они, потребно постављање цијеви у дужини од око шест километара

 - Главна предност ове локације је и у томе што би покрила 100% отпадних вода Бјелопавлићке равнице укључујући и фарме који су велики загађивачи околине и самог Парка природе „Ријека Зета“. Цјевовод би пратио гравитациони пад (профил терена), тако да не би требало додатно постављање пумпних станица - наводе они.

Узимајући у обзир исказано незадовољство грађана и недостатке самог пројекта Комисија је дала предлог свеобухватног решења проблема, који ће дугорочно третирати проблем отпадних вода на цјелокупној територији Бјелопавлићке равнице, са посебним акцентом на заштити Парка природе „ријека Зета“.

 - Потребно је приступити изради измјене и допуне ДУП-а и кроз употребу члан 218а Закона о планирању и уређењу постора. Овим поступком би било омогућено да фирма која је већ ангажована настави радове на новој локацији у најкраћем временском периоду, а то значи да би се избјегле штете по државу које би могле настати услед раскидања уговора са истом - наводи се у извјештају Комисије.

Из Владе су подсјетили да је циљу реализације пројекта “Изградња инфраструктуре у општини Даниловград”, 8. децембра 2010. године потписан уговор о кредиту између државе Црне Горе и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), за реализацију пројекта изградње ППОВ, побољшање канализационе мреже и водоснабдјевања у општини Даниловград, у износу од 5.350.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:31