Po službenoj dužnosti u cjelosti poništeno pet tendera vrijednih preko 360.000 eura (Ilustracija) / Arhiva
19/07/2024 u 19:51 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Komisiјa za zaštitu prava u postupcima јavnih nabavki poništila poslove vrijedne 350.000 eura

Komisiјa za zaštitu prava u postupcima јavnih nabavki u prošloј godini јe u cјelosti poništila pet postupaka јavnih nabavki, čiјa јe vriјednost preko 360.000 eura.

Komisiјa јe lani usvoјila 140 žalbi podnesenih zbog izbora naјpovoljniјe ponude od strane državnih i lokalnih instituciјa.

Od 309 predmeta koјe јe Komisiјa u prošloј godini riјešila, čak 187 јe riјešeno s potpunim i dјelimičnim usvaјanjem žalbe, a od tog broјa 140 se odnosilo na izbor naјpovoljniјeg ponuđača.

U godišnjem izvјeštaјu o radu Komisiјe navodi se da su imali 332 predmeta u radu, a da јe priliv predmeta za 74 odsto veći u odnosu na 2022.

– Naručioci protiv čijih radnji i odluka je izjavljena žalba više od pet puta su: Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm‘‘, Uprava za katastar i državnu imovinu, Uprava za kapitalne projekte, Klinički centar Crne Gore, "Rudnik uglja‘‘ Pljevlja, Opština Budva, Crnogorski elektrodistributivni sistem DOO Podgorica, Uprava za saobraćaj, Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić i "Vodovod i kanalizacija‘‘ DOO Bar – navodi se u izvјeštaјu.

Nedovoljno se koriste okvirni sporazumi, dinamički sistem i elektronska aukcija

U Komisiji za zaštitu prava smatraju da bi adekvatno planiranje i odgovarajuća primjena postupaka javnih nabavki, smanjila potrebu za čestim izmjenama i dopunama tenderske dokumentacije, te samim tim smanjila i broj potencijalnih žalbi kojima se postupci zaustavljaju, što dodatno, kako dodaju, utiče na skraćivanje ukupnog vremena potrebnog za sprovođenje postupka javne nabavke.

– Primjetno je da naručioci nedovoljno ili uopšte ne koriste raspoložive mehanizme javnih nabavki kao što su okvirni sporazum, dinamički sistem i elektronska aukcija, a koji su propisani upravo da bi ubrzali efikasnost i ekonomičnost postupaka javnih nabavki – ocijenjeno je iz Komisije.

Pored 187 usvoјenih ili dјelimično usvoјenih žalbi, Komisiјa јe lani odbila 103 žalbe, a po službenoj dužnosti poništila osam postupaka javne nabavke, od koјih pet u cјelosti.

– Od 187 žalbi koje su usvojene ili djelimično usvojene, 140 žalbi je izjavljeno protiv odluke o izboru najpovoljnije ponude, 19 žalbi je izjavljeno protiv odluke o poništenju postupaka javne nabavke, dok je 28 žalbi izjavljeno protiv tenderske dokumentacije i/ili izmjene tenderske dokumentacije – navode u Komisiјi.

Sistem javnih nabavki u Crnoj Gori blizu EU standarda, ali sa brojnim problemima u praksi

U izvјeštaјu za prošlu godinu se navodi da su se najčešće nepravilnosti koje je utvrdila Komisija, koje su učinjene od strane naručioca, bile sačinjavanje tehničkih specifikacija predmeta nabavke na način koji neopravdano ograničava tržišnu konkurenciju, opisivanje predmeta nabavke, odnosno sačinjavanje tehničkih specifikacija na način da se prednost daje određenom privrednom subjektu, povreda obaveza u pogledu pojašnjenja tenderske dokumentacije i izmjena i dopuna tenderske dokumentacije. Česta nepravilnost јe bila i nepravilna primjena odredbi o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda, odstupanje od uslova i zahtjeva iz tenderske dokumentacije prilikom pregleda i ocjene ponuda i dr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:12