Јелена Боровинић Бојовић / - SASAMATIC
24/07/2021 u 15:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисиjа за здравство ДПС: Министарка Боровинић Боjовић ударила на угоститеље, туризам, здрав разум и буџет грађана

Иако се залажемо да се сваки поjединац вакцинише, и тако заштити себе и друге али и допринесе борби против епидемиjе, имунизациjа се никако не може спроводити присилом и дискриминациjом грађана, наводе из комисиjе за здравство Главног одбора ДПС Црне Горе

Не постоjи земља коjа jе на овако груб и арогантан начин заприjетила своjим грађанима, да ако желе у угоститељски обjекат мораjу да буду вакцинисани или да плате ПЦР тест?! Иако се залажемо да се сваки поjединац вакцинише, и тако заштити себе и друге али и допринесе борби против епидемиjе, имунизациjа се никако не може спроводити присилом и дискриминациjом грађана, наводе из комисиjе за здравство Главног одбора ДПС Црне Горе.

- Посебно jе скандалозно, што се мjера примjењуjе само на наше грађане, а не и на странце, а то jе само могао да смисли неко ко ништа ни о чему не зна – од медицине до људских права.

Очигледно jе да су Министарство здравља и Институт за jавно здравље наjавом овакве мjере покушали да аматерски прекопираjу неку од земаља ЕУ, али jе то учињено запањуjуће незнавено и трапаво. Jер, у поjединим земљама, рецимо Аустриjи, постоjи правило да гост не може сjести у угоститељски обjекат ако нема доказа да посjедуjе jедну од три заштитне мjере од ширења вируса: вакцину, антиген, односно, ПЦР тест или потврду да jе приjе одређеног рока прележао вирус, али, треба напоменути да су ти тестови за грађане бесплатни, односно да их плаћа држава. Дакле, свако може сваки дан да се тестира и да лично ништа не плати. То Црна Гора себи не може да дозволи, jер изискуjе пуно новца, зато jе просто запањуjуће да jе некоме пало на памет да уцjењуjе грађане и тражи од њих да плаћаjу ПЦР тест - наводе из комисије.

Додатно, свима jе jасно да се на оваj начин потпуно, усред сезоне уништаваjу угоститељи, посебно у дjеловима земље гдjе нема пуно страних туриста.

- Позивамо Владу и министарку Боровинић Боjовић да се не бламираjу измишљањем мjера какве не постоjе нигдjе у свиjету. Умjесто тога, у циљу заштите грађана Црне Горе и свих оних коjи бораве у нашоj држави као гости, Влада мора да уведе контролу на границама, jер Црна Гора jе jедна од риjетких, ако не и jедина држава коjа у вриjеме ширења делта соjа вируса пушта људе да улазе у нашу земљу стихиjски и без икакве контроле заразе - наводе из комисије за здравство ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:10