Лого ДПС-а / - ДПС
08/08/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисиjа за здравство ДПС: Нови талас епидемије већ почео, хитно потребне и нове мjере

На данашњи дан 2020. године у Црноj Гори jе било 1.211 обољелих док их jе данас два пута више, односно 2.395. Седмодневни просjек новообољелих износи 196 док jе 7. августа 2020. године износио 68, односно три пута мање, наводи комисија

Црна Гора не контролише епидемиjу, Словениjа позива своjе грађане да напусте нашу земљу, ковид позитивни туристи бораве на плажи умjесто у самоизолациjи, а надлежни у здравству по обичаjу одговорност пребацуjу на грађане, наводе из ДПС-ове комисије за здравство.

- На данашњи дан 2020. године у Црноj Гори jе било 1.211 обољелих док их jе данас два пута више, односно 2.395. Седмодневни просjек новообољелих износи 196 док jе 7. августа 2020. године износио 68, односно три пута мање. А приjе тачно годину дана и Марко Бато Царевић jе изjавио "да се jављаjу грађани, поготово са сjевера, да им се даjе по 200 еура да прихвате да имаjу корону у самоизлоациjи, а 500 еура да леже тамо по неким њиховим болницама".

Како jе тренутно ситуациjа наjлошиjа у Будви можемо опет очекивати позив Бата Царевића, као и у фебруару 2021. године, да се "затвори Будва" - наводе из комисије.

Подсјећају да је своjевремено др Игор Галић изjавио да "не контролишемо епидемиjу када jе позитивних налаза више од пет одсто". У изузетно великом броjу дневно анализираних узорака од преко 4.000, позитивних налаза jе данас преко шест одсто. Отворене границе и улазак туриста без икакве провjере ковид статуса узима своj данак и као резултат имамо чињеницу да постаjемо jедна од наjризичниjих дестинациjа.

- Тако смо у поређењу са нпр. Италиjом, Хрватском, Албаниjом, Грчком и Малтом убjедљиво у наjлошиjоj позициjи. Брзину епидемиjе показуjе броj дана за коjи се дуплира броj активних случаjева, а Црноj Гори jе требало само девет дана, што нас неславно сврстава у сам свjетски врх.

У региону jе наjвећа четрнаестодневна инциденциjа нових случаjева инфекциjе корона вирусом на 100 хиљада становника регистрована у Црноj Гори (314), а затим у Србиjи и на Косову по 72, односно четири пута мање.

Епидемиjска ситуациjа постаjе алармантна. На основу изjава из Дома здравља Будва закључуjемо да процес самоизолациjе као и контакте корона позитивних особа нико не контролише. Иако надлежни не сматраjу битним да се ради тестирање на делта соj свакако jе за очекивати да ће он убрзо да постане доминантан што ће значаjно погоршати епидемиjску слику. Или jе можда тестирање на делта соj одгођено за jесен по налогу "главног државног епидемиолога" Jакова Милатовића - кажу из Комисиjе за здравство ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:09