Marko Kovač / - MINISTARSTVO PRAVDE
14/01/2023 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač o usvajanja tužbe sutkinje Vujanović: Preispitati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija

Mišljenja sam da ovakav presedan u odlučivanju predstavlja klasičan primjer korporativizma kao izuzetno maligne pojave koja ne smije biti prisutna u pravosudnom sistemu demokratskog društva koje pledira na poštovanje načela vladavine prava, naveo je on

Ministar pravde Marko Kovač, u svojstvu člana Sudskog savjeta, oglasio se povodom presude Upravnog suda Crne Gore kojom je usvojena tužba Svetlane Vujanović i poništena odluka Sudskog savjeta Crne Gore od 3. avgusta 2021. godine koji je konstatovao da sutkinjama koje su navršile 64 godine prestaje sudijska funkcija. Njegovo saopštenje prenosimo integralno:

"Ovo je jedinstven slučaj da se na ovakav način u presudi Upravnog suda Crne Gore, a ranije i Vrhovnog suda Crne Gore, obrazlaže praksa Evropskog suda za ljudska prava jer se u dosadašnjoj praksi ovih sudskih instanci ne mogu naći primjeri ovakvog obrazloženja kada su u pitanju druga lica već isključivo kada su u pitanju sudije u konkretnom slučaju.

Mišljenja sam da ovakav presedan u odlučivanju predstavlja klasičan primjer korporativizma kao izuzetno maligne pojave koja ne smije biti prisutna u pravosudnom sistemu demokratskog društva koje pledira na poštovanje načela vladavine prava.

Dakle, na sceni imamo frapantan primjer odlučivanja koji sam po sebi ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija imajući u vidu sadržinu ovakvih odluka.

Zbog svega navedenog kao član Sudskog savjeta smatram da je potrebno donijeti identičnu odluku u pogledu prestanka sudijske funkcije i pored ovakve, po mom mišljenju skandalozne odluke Upravnog suda.Siguran sam da  će i ostali članovi sudskog Savjeta na sličan način tumačiti ovakve odluke koje predstavljaju uvod u privatizaciju Vrhovnog suda, te da neće dozvoliti dodatno urušavanje povjerenja javnosti u rad pravosudnih organa."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:45