Клинички центар Црне Горе / LAZAR RUZIC
28/11/2021 u 15:40 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Ковид успорио рад у КЦЦГ: На магнетну резонанцу срца пацијенти чекају до годину

МР срца ради консултант из Београда, коjи од септембра поново долази и одрађуjе све пациjенте са листе. Могуће jе одрадити наjвише до седам прегледа по jедном доласку, казали су „Дану” из Клиничког центра Црне Горе

На листи чекања за магнетну резонанцу срца (МР срца) у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) налазе се 54 пацијента. Према наводима појединих пацијената, којима је препоручена ова медицинска услуга у Клиничком центру Црне Горе због срчаних тегоба након преболоване короне, на магнетну резонанцу срца се чека до годину дана. Ова медицинска услуга у приватним здравственим установама кошта око 350 еура.

– Прије три мјесеца био сам у Клиничком центру Црне Горе јер ми је конзилијум одобрио да након преболоване короне одрадим магнетну резонанцу срца. Медицинска сестра у КЦЦГ која води евиденцију рекла ми је да ћу на ред доћи за годину јер, наводно, професор из Београда долази једном мјесечно и уради два магнета. Упућен сам да радим МР срца због последица короне. Тада сам био 60. на списку. Наводно, МР срца није рађен годинама, а приватно кошта 350 еура. Такође, у КЦЦГ је и проблем одрадити ЦТ скенер срца, крвних судова јер изостаје сихронизација између изабрних доктора и љекара у Клиничком па се поједни пацијенти враћају без обављеног прегледа – казао је "Дану" саговорник који на магнетну резонанцу срца чека већ мјесецима.

Одговарајући на питања на ову тему, из Клиничког центра Црне Горе "Дану" су саопштили да је као и броjне процедуре током прошле године била прекинута и Магнетна резонанца (МР) срца.

– Због овога jе била листа од 54 пациjента. МР срца ради консултант из Београда коjи од септембра поново долази и одрађуjе све пациjенте са листе. Због специфичности и дужине прегледа могуће jе одрадити наjвише до седам прегледа по jедном доласку – казали су нам из Клиничког центра Црне Горе.

Они тврде да преглед МР срца не спада у витално индиковане прегледе jер постоjе примарни прегледи коjи обезбjеђуjу квалитетну диjагностику болесника са срчаним обољењима, као што су ЕХО срца, трансезофагеални ЕХО срца, ЦТ и класична коронарографиjа (снимање крвних судова срца), ергометриjа, стрес ЕХО...

– Све наведене процедуре се рутински раде у Клиничком центру Црне Горе – тврде у овој здравственој установи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. januar 2022 08:12